Generální ředitel HZS ČR zavítal na rodnou Vysočinu

20.06.2016 16:23

Ve dnech 15. – 16. 6. 2016 zavítal generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky genmjr. Drahoslav Ryba do svého rodného kraje - na Vysočinu. Jedná se již o osmou návštěvu některého z českých či moravských krajů v tomto kalendářním roce.

Generální ředitel HZS ČR zavítal na rodnou Vysočinu
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Důvod cesty, ale zůstává stále stejný. Generální ředitel se setkává s profesionálními a dobrovolnými hasiči i se zástupci správy kraje, aby zjistil, s jakými problémy se hasiči v daném regionu potýkají a co se jim právě zde daří.

Prvním zastavením na dvoudenní služební cestě bylo město Přibyslav. Kromě nejznámějšího hasičského muzea v České republice zde sídlí i Krajské sdružení dobrovolných hasičů Kraje Vysočina. Generální ředitel Ryba zde hovořil o nově schváleném vládním materiálu na podporu dobrovolných hasičů i o schůzce premiéra a ministra vnitra se starostou Sdružení dobrovolný hasičů Čech, Moravy a Slezska dne 15. června 2016. Mluvilo se též o investičních dotacích pro dobrovolné hasiče ve výši 250 milionů Kč vyhlášených již v lednu tohoto roku. V Kraji Vysočina bylo podáno celkem 212 žádostí o dotaci na pořízení dopravního automobilu a 56 žádostí bylo schválených.

Starosta Krajského sdružení hasičů Jan Slámečka k tomu řekl: „Rok 2015 považuji za zlomový ve vztahu naší vlády k dobrovolným hasičům.“

K dalším tématům patřila plánovaná novela zákona o požární ochraně, možnosti očkování pro dobrovolné hasiče, poskytování nemocenského členům jednotek ve vyšší výměře a letošní připravované Mistrovství světa v požárním sportu v Ostravě.

Ze strany dobrovolných hasičů na Přibyslavi byly vzneseny dotazy, které se týkaly zejména organizace autoškoly, o kterou je mezi „dobráky“ velký zájem. Generální ředitel Ryba přislíbil kromě kurzů probíhajících v severomoravském Hlučíně i zajištění nových kurzů v nedalekém areálu HZS ČR v Jihlavě.

Druhou zastávkou se stalo město Světlá nad Sázavou, kde se jednání účastnil i starosta města Jan Tourek. Na hasičské stanici byly zhodnoceny společné zásahy profesionálních hasičů se zdravotnickou záchrannou službou: poskytování předlékařské první pomoci, příp. i za použití defibrilátoru, a pomoc hasičů s převozem nadměrných pacientů. Místní příslušníci sboru se pochlubili tím, že mají na každé směně alespoň jednoho hasiče-zdravotníka. Generální ředitel informoval o plánovaném podpisu smlouvy s Asociací zdravotnických záchranných služeb ČR, která by tyto problematiky také upravovala.

Dále hasiči ze směny B s generálním ředitelem Rybou řešili poskytování specifických typů technické pomoci při mimořádných událostech, jako je např. odklízení sněhu ze střech v zimním období. Hasiči ocenili nárůst tabulkovým míst, kdy zatímco dříve sloužili v sestavě 2+1, tak nyní jsou již plném počtu.

Velitel stanice ještě informovat o skutečnosti, že všechny směny hasičů jsou postupně seznamovány s nově otevřeným areálem v Jihlavě a zásahovou technikou, která je zde na vyžádání k dispozici.

Třetím zastavením na Vysočině byla pro generálního ředitele hasičská stanice Pacov, kde vyjma Policie ČR sídlí všechny základní složky integrovaného záchranného systému tedy Hasičský záchranný sbor ČR, zdravotnická záchranná služba a dále ještě jednotka sboru dobrovolných hasičů. I zde genmjr. Ryba hovořil s hasiči na směně a navštívil také místní nově zrekonstruovanou síň slávy.

Ve čtvrtek 16. června 2016 pokračovala služební cesta generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR návštěvou stanice Třešť, které se účastnil i starosta města Vladislav Hynk. Zde se hovor stočil na problematiku vyprošťování osob z automobilů při dopravních nehodách. Vzhledem ke stále rostoucí pevnosti karoserie osobních vozů rostou i nároky na kvalitní vyprošťovací zařízení. Místní profesionální hasiči již rok testují bezdrátové hydraulické nůžky (baterie je zabudována přímo v zařízení), jež se velmi osvědčily, a počítá se s jejich pořízením díky finančním prostředkům získaným z fondu zábrany škod.

K dalším navštíveným místům patřila hasičská stanice Hrotovice a Velká Bíteš, kde se s hasiči na směně C diskutovalo o obměně zásahové techniky či nákupu výstrojních součástek.

Na závěr své návštěvy položil genmjr. Ryba v Centru Hasičského hnutí na zámku v Přibyslavi květinu k pamětní desce JUDr. Miroslava Řepiského, v letech 1964 -70 náčelníka Hlavní inspekce požární ochrany (později Hlavní správy požární ochrany) a od roku 1971 předsedy Federálního výboru svazu požární ochrany.

Dalším regionem, který generální ředitel navštíví, je čtvrtý červnový týden tohoto roku Jihočeský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

16:13 Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná…