Geopark Český ráj: Seminář na téma zachování přírodního dědictví

12.05.2019 10:49

Mezi experty v rámci geoparků UNESCO stále intenzivněji rezonuje téma: šetrná geoturistika. Hlavní náplní geoparků je především péče o zachování přírodního dědictví.

Geopark Český ráj: Seminář na téma zachování přírodního dědictví
Foto: geopark-ceskyraj.cz
Popisek: Geopark Český ráj

V Českém ráji odborníci již delší dobu vnímají velký problém v podobě turisticky přetížených jádrových území hlavně v letní sezoně - Trosky, Prachovské skály, Hruboskalsko, Valdštejn… Na základě těchto poznatků se proto tímto směrem ubíral i mezinárodní seminář, který se konal v Českém ráji ve dnech 4. až 5. května 2019, na kterém se sešli manažeři dvou geoparků UNESCO spolu s geoprůvodci z ČR a Německa.

„Snažíme se společně propagovat i místa, která nejsou až tak navštěvovaná, ale určitě stojí za vidění, protože kdekoliv jinde ve světě by byla považována za top atrakce, ale tady jsou ve stínu těch nejznámějších památek. Na tyto lokality poukazujeme prostřednictvím Facebooku, Instagramu, webových stránek, propagačních letáků v informačních centrech i turistických novin, které jdou nyní do tisku. Rovněž nabádáme návštěvníky, aby přijeli do Českého ráje mimo sezonu,” vysvětlila Blanka Nedvědická, ředitelka Geoparku Český ráj.

Seminář byl zaměřen také na roli geoparku a jeho prospěch pro lokální komunity. „K tomu se pochopitelně vázalo občerstvení z regionálních výrobků, konkrétně jsme představili značku Regionální produkt Český ráj. A také jsme popsali spolupráci s ostatními subjekty, jako je například Sdružení Český ráj a Středisko ekologické výchovy sídlící přímo v Autocampu Sedmihorky. Viděli jsme, jak zde propojili komerční sféru s neziskovou organizací,” doplnila Blanka Nedvědická.

Odborníci z Německa navíc vyslechli povídání o Českém ráji s fotografkou Pavlou Bičíkovou ve Středisku ekologické výchovy v Sedmihorkách, absolvovali hledání polodrahokamů ve Votrubcově lomu, návštěvu Domu přírody v Dolánkách, Hruboskalského skalního města, hradu Rotštejn se stezkou pro zrakově a sluchově postižené, nechyběla procházka Klokočskými skalami.

V říjnu tohoto roku vyrazí pak odborníci z Globálního geoparku UNESCO Český ráj na studijní cestu do partnerského Geoparku UNESCO Muskauer Faltenbogen do Saska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…