Geoportál rozšiřuje služby, ročně pomáhá statisícům uživatelů

15.10.2015 19:08

Společnost ČEZ Distribuce zahájila prostřednictvím Geoportálu poskytování nových služeb pro odbornou veřejnost – především pro projektanty a dodavatele staveb. Automatizovala procesy poskytování podkladů pro zpracování a zpětné převzetí a kontroly jak projektové dokumentace, tak i dokumentace skutečného provedení staveb.

Geoportál rozšiřuje služby, ročně pomáhá statisícům uživatelů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dojde tak k dalšímu urychlení zpracování dokumentace a tím k rychlejšímu připojení zákazníků. Webovou aplikaci naleznou všichni zájemci na http://geoportal.cez.cz.

Geoportál umožňuje zákazníkům, projektantům i samosprávám získat rychle a pohodlně data a informace o existenci sítí i dalších analytických podkladů prostřednictvím internetu. Cílem nové služby je zajistit a zabezpečit potřebná data, projektované i realizované energetické sítě, pro datovou základnu ČEZ Distribuce – pro systém TE-GIS (technická evidence a geografický informační portál) a navazující systémy pro výpočty sítí či pro dispečerské řízení sítě s využitím stávajících kapacit.

Náročné testování

Projekt „Rozšířený datový formát dokumentace skutečného provedení staveb“ (RDF DSPS) probíhal od druhého čtvrtletí roku 2014. „Testování v mnoha opakovaných kolech z důvodu nepřeberných variant propojení prvků distribuční sítě bylo velmi náročné, posunulo start projektu o půl roku. Společně s dodavatelem jsme vyvinuli maximální úsilí pro řešení nových problémů, z nichž nejsložitější oblast byla „alternativní kresba“, tedy společné zobrazení současného a budoucího stavu distribuční sítě,“ vysvětluje Zbyněk Businský, vedoucí odboru Správa dat o síti ČEZ Distribuce.

Celkový počet projektů změn či úprav distribuční sítě se ročně pohybuje okolo 17 tisíc a drtivá většina zahrnuje, jak projektovou dokumentaci, tak dokumentaci skutečného provedení stavby. Objem zpracovávaných dat je tedy značný a kvůli požadovanému zapracování i projektové dokumentace na hladině nízkého napětí se násobí.

O novou službu je zájem

Po celou dobu realizace projektu byly stávající služby funkční a zákazníci nebyli omezeni. Vzhledem k rozsahu požadavků, které Geoportál obsluhuje, bylo v rámci projektu nezbytné upravit a aktualizovat i některé stávající komponenty. „V současné době denně projektanti stahují datové sady pro projektovou dokumentaci v novém datovém formátu a máme již i první projekty, které jsou dokončeny, předány a zpracovány v novém formátu Geoportálem,“ říká Zbyněk Businský. Nové služby v projektu rozvoje Geoportálu mění rozsah a formát předávaných dat i automatizaci vstupů do systému TE-GIS, kde jsou technické informace o prvcích distribuční sítě, jejich poloze a propojení evidovány. Přechod na nový rozšířený datový formát, v plném rozsahu, předpokládáme v závěru roku 2016.

Každoročně stoupají počty žádostí

V letech 2010 – 2011, kdy probíhala implementace Geoportálu, byly počty zpracovávaných sdělení k existenci sítí okolo 75 tisíc ročně. Pro dokreslení, celkových počtů vyřízených požadavků o Sdělení k existenci sítí bylo za první pololetí roku 2015 již více jak 75 tisíc, což je nový rekord. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde o další, více jak 15-ti procentní nárůst. „Předpoklad pro celý rok 2015 je téměř dvojnásobný, tedy 150 tisíc. S takovým nárůstem jsme v době implementace ani v optimistických scénářích nepočítali,“ vyzdvihuje přínos portálu Zbyněk Businský.

Kvalita a přesnost dat jako další z cílů

V současné době probíhá stabilizace prostředí Geoportálu pro zavedení povinnosti předávání dat v novém prostředí i formátu RDF (Rozšířený Datový Formát). „Předpokládáme, že externí trh, naši dodavatelé a projektanti budou mít dostatek času  naučit se s novými nástroji pracovat,“ vysvětluje Zbyněk Businský. Z pohledu procesu Správy dat o síti v ČEZ Distribuce probíhá nyní start projektu Upgrade GIS na novou verzi, který bude vyžadovat značnou pozornost a kapacity. Další projekty, které se týkají spíše oblastí kvality a přesnosti dat probíhají a budou následovat i v příštích letech. V zásobě mají energetici připraveny další náměty na projekty například elektronické archivace dokumentace distribuční sítě.

Webová aplikace na adrese http://geoportal.cez.cz umožňuje zákazníkům získat snadno a rychle přístup k datům společností ČEZ Distribuce, a. s., a ČEZ ICT Services, a. s. využitelným především pro:

·        Sdělení o existenci sítí

·        Dokumentace sítí pro potřeby projektantů investičních akcí¨

·        Úložiště Projektové dokumentace (PD) a Dokumentace skutečného provedení stavby (DSPS) pro projektanty a geodety investičních akcí společnosti ČEZ Distribuce, a. s.

·        Data o poloze technické infrastruktury pro pořizovatele územně analytických podkladů

Aplikace je k dispozici zdarma a umožňuje mj. i sledování stavu vyřízení zadané žádosti. Základní informace o zahájení zpracování žádosti a možnosti odebrání výstupu obdrží klient e-mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.