Greenpeace: Olomoucký kraj udělil elektrárně Chvaletice výjimku, ekologické organizace se odvolají

08.09.2020 21:20

Úředníci Olomouckého kraje dnes udělili elektrárně Chvaletice výjimku pro vypouštění rtuti na dalších 6 let a oxidů dusíku na dalších 8 let. Délka výjimky i její trvání je stejné jako u předchozího rozhodnutí podjatých úředníků Pardubického kraje, kterou ministerstvo životního prostředí zrušilo pro nezákonnost. (1) Ekologické organizace se proti rozhodnutí Olomouckého kraje odvolají.

Greenpeace: Olomoucký kraj udělil elektrárně Chvaletice výjimku, ekologické organizace se odvolají
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Úředníci z udělené výjimky odstranili největší zjevné nezákonnosti - například příliš vysoký denní limit pro oxidy dusíku. Přidali také povinnost přezkoumat výjimku po 3 letech. Nevypořádali se ale s největšími problémy výjimky - příliš vysokým emisním limitem pro rtuť i s příliš dlouhou dobou platnosti výjimky.

Délka výjimky pro elektrárnu patřící do portfolia uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla, je navíc nezvykle dlouhá i v porovnání s jejich konkurencí. Například firma ČEZ o výjimky pro oxidy dusíku nežádá téměř vůbec a pro rtuť žádá u svých elektráren většinou jen odklad o dva až čtyři roky. (2) Neplatí tak argumentace provozovatelů elektrárny Chvaletice, že se nedá v tak rychlé době na limity pro rtuť připravit.

Jan Rovenský z Greenpeace říká: “Je pozoruhodné, že ke snížení znečištění, které zvládnou elektrárny ČEZ do příštího roku, potřebují provozovatelé Tykačovy elektrárny Chvaletice podle úředníků neuvěřitelných osm let. Těžko říct, zda jde hlavně o lenost, snahu ušetřit na úkor našeho zdraví, nebo o naprostou neschopnost.”

Laura Otýpková, právnička Frank Bold, říká: “Oceňuji korektní přístup krajského úřadu Olomouckého kraje, právě proto mě ale překvapilo, že výjimka nebyla zamítnuta či radikálně zpřísněna. Výjimka je bohužel stále nepřiměřeně dlouhá a emisní limit je nastaven příliš vysoko. To platí obzvláště u rtuti, kde již MŽP jednou konstatovalo, že výjimka ve výši 357 % emisního limitu nebyla dostatečně odůvodněná.”

Poznámky:
1) ZDE
2) ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…