Grónské mýty a pověsti provokují v Národní knihovně

12.08.2014 13:35

V horkých srpnových dnech zchladí návštěvníky Klementina ilustrace Martina Velíška pro knihu Grónské mýty a pověsti. Drsné obrázky, v nichž však nechybí absurdita a nadhled, můžete od 11. srpna do 11. září 2014 obdivovat na Výstavní chodbě NK ČR.

Grónské mýty a pověsti provokují v Národní knihovně
Foto: red
Popisek: Ilustrace z knihy Grónské mýty a pověsti

Aktuální výstava v Národní knihovně ČR představuje knižní ilustrace Martina Velíška ke knize Grónské mýty a pověsti (Argo, 1998 a 2007). Svazek je výborem z rozsáhlého díla dánsko-grónského polárního badatele a spisovatele Knuda Rasmussena (1879-1933), který sesbíral většinu grónských mytologických příběhů, bajek, pověstí a písní a přeložil je do dánštiny. Vybraný soubor inuitských příběhů převedli do češtiny Viola a Zdeněk Lyčkovi a právě její překladatel a bývalý velvyslanec v Dánsku převzal nad expozicí záštitu.

Mýty a pověsti byly odjakživa nedílnou součástí života Inuitů usazených v drsném arktickém prostoru. Severští lovci si je navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci, nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. Mnohé příběhy vysvětlují, jak vzniklo Slunce, Měsíc a hvězdy, proč je příroda taková, jaká je, a proč různá zvířata vypadají tak, jak vypadají. K bezděčné syrovosti a krutosti některých textů se mnohdy těžko nalézá morální opodstatnění nebo odpovídající trest. „Mýty a pověsti mě fascinují svou podstatou. Ústní slovesnost se přenášela z generace na generaci, často po stovky, někdy tisíce let. A nezáleželo na tom, zda se přitom lidé přestěhovali o stovky či tisíce kilometrů dál. To je právě případ Gróňanů a v podstatě všech Inuitů, kteří pocházejí z Asie a přes zamrzlý Beringův průliv doputovali až do Severní Ameriky a Grónska. Nejstarší mýty si zabalili s sebou na cestu, a proto dnes můžeme v různých částech Arktidy vystopovat varianty téhož příběhu. O další fascinující rozměr se postarala nemilosrdná příroda, která nikomu z těch, kdo v této části světa žijí, nedala nikdy nic zadarmo. Životní realita je často redukována na prazákladní témata – život, smrt, sex, jídlo, spánek. Tím se grónský svět přece jen o něco liší od poměrů v našich zeměpisných šířkách, mlékem a strdím oplývajících,“ vysvětluje Zdeněk Lyčka. Drsnost životních podmínek zprostředkovávají i Velíškovy ilustrace, o jejichž přímočaré syrovosti se budou moci návštěvníci Národní knihovny přesvědčit na vlastní oči. Jak je však pro výtvarníkovu tvorbu typické, jeho obrázky v sobě zároveň nesou i svérázný humor.

Ilustrace Martina Velíška byly poprvé prezentovány v roce 2008 v grónském hlavním městě Nuuku jako součást projektu České dny v Grónsku. Poté byly představeny v dalších grónských městech (Narsaq, Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut a Ilulissat) a v letech 2010-2013 putovaly po Dánsku (Kodaň, Aalborg, Odense, Hundested, Skive). V roce 2012 byly spolu s výstavou ilustrací Luboše Drtiny k sámským pohádkám a pověstem součástí Českých dnů na Faerských ostrovech. Od podzimu 2013 byly k vidění na mnoha místech České republiky (Havlíčkův Brod, Praha, České Budějovice, Kutná Hora, Ústí n. Labem, Ostrava, Brno, Třeboň, Železný Brod) a v Bratislavě. Po uvedení v Klementinu budou následovat dvě instalace na východním Slovensku a tři v Polsku, pak se výstava vrátí zpět do Česka – do Vlastivědného muzea v Olomouci.

 

Martin Velíšek (*1963) je absolventem sklářského ateliéru profesora Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1989). Věnuje se ilustrátorské, plakátové, animátorské a volné umělecké tvorbě. Je dvorním výtvarníkem alternativní kapely Už jsme doma. Je členem České filmové a televizní akademie. V roce 2002 získal Českého lva za výtvarnou stránku filmu Fimfárum Jana Wericha a cenu Ministerstva kultury ČR za nejkrásnější knihu roku 1997. Vystavoval mj. v Paříži, Rouenu, Vídni, Hannoveru, Mnichově, Frankfurtu, New Yorku, Seattlu, Kodani, Helsinkách, Stockholmu, Oslu, Nuuku, Segovii, Melbourne, Mostaru a Varšavě. Kromě Grónských mýtů a pověstí ilustroval také Babičku Boženy Němcové, Zvířecí farmu George Orwella a mnoho dalších knih.

 

Výstavu Grónské mýty a pověsti je možné navštívit 11. 8. – 11. 9. 2014 na Výstavní chodbě v přízemí Národní knihovny ČR. Otevřeno je od 9.00 do 19.00 hod., o prázdninách pouze ve všední dny, v září pak každý den s výjimkou neděle. Vstupné je pro uživatele a držitele průkazu Národní knihovny ČR zdarma, pro ostatní návštěvníky 5 Kč.

Expozici v září doplní také přednášky o Grónsku i jeho mytologii, jež pronese kurátor výstavy Zdeněk Lyčka, bývalý český velvyslanec v Dánsku:

2. 9. 2014 od 19.30 hod. - Grónsko – země věčného sněhu a ledu

9. 9. 2014 od 18.00 hod. - Grónské mýty a pověsti

11. 9. 2014 od 18.00 hod. - Na lyžích napříč Grónskem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Taxislužba Svez.se z každé své jízdy podpoří NROS a charitativní projekt Pomozte dětem

12:12 Taxislužba Svez.se z každé své jízdy podpoří NROS a charitativní projekt Pomozte dětem

Ve čtvrtek 30. května 2024 podepsali zástupci služby Svez.se a Nadace rozvoje občanské společnosti (…