Guvernérem ČNB jmenován Jiří Rusnok

25.05.2016 12:54

Novým guvernérem České národní banky bude Jiří Rusnok (55 let). Prezident republiky Miloš Zeman jej dnes při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě jmenoval do funkce na šest let s účinností od 1. července 2016. Jiří Rusnok je nyní členem bankovní rady ČNB.

Guvernérem ČNB jmenován Jiří Rusnok
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

„Jsem velice poctěn tím, že mohu stát v čele této jedinečné a mezinárodně uznávané instituce. Budu všemožně se svými kolegy usilovat o to, aby všechny zákonem svěřené činnosti, zejména v oblasti cenové a finanční stability nebo dozorování finančního trhu, byly i nadále plněny s maximální odborností a pečlivostí a ku prospěchu české ekonomiky,“ uvedl Jiří Rusnok.

Jiří Rusnok bude od vzniku současné ČNB v roce 1993 jejím v pořadí čtvrtým guvernérem. Jeho předchůdci byli Josef Tošovský, Zdeněk Tůma a Miroslav Singer, jemuž nynější mandát vyprší k 30. červnu 2016 a již nemůže být prodloužen.

Jiří Rusnok je členem bankovní rady, nejvyššího řídícího orgánu ČNB, od března 2014. Svůj první šestiletý mandát se rozhodl předčasně ukončit s ohledem na požadavky evropského práva, které vyžaduje, aby guvernér národní centrální banky byl jmenován alespoň na funkční období pěti let.

ČNB pečuje o cenovou a finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh a zúčtování bank a vykonává dohled nad osobami působícími na finančním trhu.

Bankovní rada je sedmičlenná, vedle Miroslava Singera a Jiřího Rusnoka ji tvoří viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík a členové Kamil Janáček, Lubomír Lízal a Pavel Řežábek. Mandát k 30. červnu 2016 končí i Kamilu Janáčkovi. Novými členy bankovní rady již byli s účinností od 1. července 2016 jmenováni Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký.

Členové bankovní rady jsou jmenováni na dobu šesti let a nikdo nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…