HK ČR: Právní elektronický systém prošel Sněmovnou, otevírá se cesta ke snížení administrativní zátěže podnikatelů

08.09.2017 17:00

Poslanci během dnešního jednání podpořili ve třetím čtení novelu zákona o Hospodářské a Agrární komoře ČR, která umožňuje vznik Právního elektronického systému pro podnikatele.

HK ČR: Právní elektronický systém prošel Sněmovnou, otevírá se cesta ke snížení administrativní zátěže podnikatelů
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Zástupci Hospodářské komory ČR rozhodnutí Sněmovny oceňují, protože právě PES je prvním krokem na cestě k odstranění administrativní zátěže tuzemských podnikatelů a živnostníků. Každá velká firma i nejmenší živnostník si díky tomuto projektu budou moci snadno a rychle na jednom místě ověřit všechny povinnosti, které se týkají právě jejich odvětví a profese.

„Jsem opravdu velmi rád, že Sněmovna posvětila Právní elektronický systém ještě před volbami a vážím si široké politické podpory tohoto projektu. Jmenovitě bych chtěl poděkovat zástupci předkladatelů poslanci Zbyňku Stanjurovi a sněmovnímu zpravodaji poslanci Martinu Kolovratníkovi. Pro české podnikatele a živnostníky je to skvělá zpráva, protože věřím, že PES jejich podnikání velmi usnadní a pomůže jim lépe se orientovat v české džungli předpisů. Nyní se soustředíme na úspěšné dokončení legislativního procesu v Senátu,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Elektronický hlídač povinností zpřehlední a utřídí všechna příslušná pravidla a předpisy, v nichž se v současnosti často neorientují ani samotní úředníci, kteří mají na jejich dodržování dohlížet. Například zákon o dani z příjmů se jen od začátku tohoto tisíciletí měnil skoro stočtyřicetkrát, legislativa týkající se správních poplatků dokonce stoosmdesátkrát.

Tvůrcem projektu PES je prezident ICT unie a mimo jiné také autor CzechPointů Zdeněk Zajíček. „Když bude chtít podnikatel například v autodopravě zjistit všechny své povinnosti, jednoduše svůj obor zadá do příslušné kolonky a objeví se všechna pravidla, která musí jako autodopravce dodržet. Do e-mailu by mohl přijímat i upozornění na blížící se termín povinných plateb,“ doplňuje Zajíček.

Hospodářská komora ČR v současné době již pracuje na demoverzi celého systému, který začne být naplňován již v průběhu roku 2018. Start ostrého provozu s prvním balíkem zákonů bude v roce 2019. Více informací na webu www.pespropodnikatele.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…