HK ČR v čele dosud nejpočetnější podnikatelské mise v Indii

19.03.2013 9:01

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) organizovala doprovodnou podnikatelskou misi do Indie a Bangladéše ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kuby. Zástupci českých firem v čele s HK ČR se v rámci podnikatelské mise setkali s více jak 300 indickými potenciálními partnery a projednali zakázky v hodnotě bezmála 400 milionů dolarů.

HK ČR v čele dosud nejpočetnější podnikatelské mise v Indii
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Doprovodnou podnikatelskou misi hodnotí po návratu jako velmi úspěšnou prezident HK ČR Petr Kužel: „Zaznamenaný úspěch podnikatelské mise do Indie nebyl náhodný, neboť v minulých měsících a letech se zástupci HK ČR a zejména MPO Indii a indickému trhu věnovali velmi aktivně. Proto při podnikatelské misi do Indie a Bangladéše došlo k mnoha průlomovým setkáním, a to i díky pozici ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby a jeho indického protějšku A. Sharmyho. Tato aktivita byla zároveň sekundována zástupci Hospodářské komory České republiky a oběma velvyslanci, indickým i českým. Podnikatelská mise do Bangladéše měla rovněž úspěšný charakter. Otvíracím mechanismem pro jednání byla kvalitní příprava ze strany MPO a HK ČR, což se odrazilo i při B2B jednání v Bangladéši a v Indii.“

HK ČR při příležitosti podnikatelské mise podepsala Memorandum o spolupráci s Federací bangladéšských obchodních a průmyslových komor (FBCCI) a Memorandum o spolupráci s EEPC India (Engineering Export Promotion Council), organizátorem mezinárodního strojírenského veletrhu IESS. „Obě dohody jasně potvrdily dlouhodobou snahu Hospodářské komory podpořit český export ve spolupráci se zahraničními partnery a nastavit tak českým podnikům stálou platformu pro navazování nových obchodních vztahů, kontaktů a později i kontraktů,“ sděluje prezident Kužel.

Zástupci HK ČR rovněž jednali se svým indickým partnerem, Federací indických obchodních a průmyslových komor (FICCI), která má pobočky ve všech 28 svazových státech. Obě strany se společně dohodly na zintenzivnění dosavadní spolupráce, a to zejména formou organizace společných akcí, účastí českých firem na veletrzích, B2B jednání, a formou umožnění lepšího přístupu českých firem na indický trh v nejrůznějších oblastech. Garantem těchto aktivit je za českou stranu tajemník HK ČR Marek Kupsa a za indickou stranu zástupkyně tajemníka FICCI a ředitelka zahraničního odboru Ambika Sharma. „Dobrý rozvoj vztahů s Indií může připravit významné odbytiště pro český export, vezmeme-li v úvahu, že v Indii je více než 400 milionů koupěschopných obyvatel a prochází dynamickým rozvojem infrastruktury v celé zemi se zaměřením zejména na železnice, produktovody a energetiku,“ říká k dohodě tajemník HK ČR Marek Kupsa.
 
Hospodářská komora České republiky otevírá dveře českým podnikatelům do zahraničí. HK ČR dlouhodobě pomáhá českým firmám při prosazování jejich podnikatelských záměrů a zájmů v zahraničí, informuje je o podmínkách vstupu na zahraniční trhy, podporuje vyhledávání a navazování kontaktů s potenciálními partnery v zahraničí a umožňuje jim účast na nejrůznějších mezinárodních akcích určených pro malé a střední podnikatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …