HK ČR zhoršuje prognózu budoucího vývoje ekonomiky

06.05.2013 14:02

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dnes zhoršila prognózu budoucího ekonomického vývoje ČR. Zatímco na začátku roku HK ČR predikovala růst HDP ve výši 0,5 %, nyní očekává růst ekonomiky o 0,3 %.

HK ČR zhoršuje prognózu budoucího vývoje ekonomiky
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Hospodářská komora České republiky v prvním pololetí tohoto roku očekávala stagnaci růstu HDP s mírným oživením v pololetí druhém. Důvodem zhoršení prognózy o 0,2 % je především dlouhodobé brzdění ekonomiky a její nepovedený restart. Ten má na svědomí zejména novela zákona o veřejných zakázkách. Její špatné nastavení může za to, že vyhlašovatelé a podnikatelé napříč všemi sektory cítí v současnosti pokles zakázek o více jak 14 %,“ komentuje Petr Kužel, prezident HK ČR.

Hospodářská komora České republiky volá po oživení investic a přípravy pobídek včetně těch stavebních. Rovněž je nezbytné podpořit důvěru v ekonomiku ze strany podnikatelů a občanů ČR. Snižuje se ukazatel spotřeby, stavebnictví je dlouhodobě v propadu a export je jediným z hlavních ukazatelů HDP, který dlouhodobě drží ekonomiku dál ode dna. „Pro budoucí vývoj ekonomiky je nezbytně nutné pozitivně stimulovat trh a zcela jasně a zřetelně naznačit budoucí pozitivní ekonomický vývoj země s vědomím, že Česká republika je součástí EU,“ dodává prezident Kužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…