HZS: Anketa Hasič roku 2020 má své vítěze

01.10.2021 8:24 | Tisková zpráva

Včera byla slavnostně předána ocenění v podobě skleněných hasičských přileb nejlepším příslušníkům a zaměstnancům HZS ČR v rámci profesní ankety Hasič roku za rok 2020.

HZS: Anketa Hasič roku 2020 má své vítěze
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra od roku 2009 a klade si za cíl ocenit profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, celé pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a další zaměstnance sboru za uplynulý kalendářní rok.

Do letošního ročníku ankety bylo zasláno celkem 53 nominací.

Ocenění Hasič roku si odnesl nstržm. Jan Malík z HZS Jihočeského kraje za složitý zásah při záchraně dvou mužů ze sedmi metrové studny. Jeden z mužů byl poté, co se nadýchal výparů barvy, kterou studnu natíral, v bezvědomí, druhý muž byl silně omámen. S vypětím všech fyzických sil vlezl nstržm. Malík do studny, kde ve stísněných podmínkách uvázal bezvládným osobám prsní úvazek a s pomocí kolegů se dostali oba muži v pořádku ven.

Skleněnou přilbu za prvenství v kategorii Velitel/Vedoucí si převzal por. Jiří Čmakal z HZS hl. m. Prahy. Oceněna byla, kromě celoživotní práce, především jeho činnost velitele USAR týmu, se kterým byl v libanonském Bejrútu pomáhat po ničivém zemětřesení v roce 2020.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29728 lidí

V kategorii Zaměstnanec nejvíce hodnotitelů hlasovalo pro Ing. Luboše Marholda z HZS Královéhradeckého kraje. Oceněný zde řídí agendu oddělení provozního a správy majetku spojenou s investiční výstavbou a opravami nemovitostí. Ze své pozice se výrazným způsobem podílí na zajištění realizace řady významných stavebních akcí v kraji.

Nejnáročnějším zásahem byl zvolen hasební zásah u požáru výškové budovy v Bohumíně, který byl v historii HZS ČR zcela mimořádnou událostí. Úmyslně založený požár v 11. patře budovy za použití akcelerantů hoření odřízl ústupovou cestu celkem 15 osobám, které se v bytě nacházely. Vzhledem k místu požáru, jedenácti obětem a jeho rychlému rozvoji se jednalo o fyzicky, a především psychicky extrémně náročný zásah.

Kolektivem roku byl vyhlášen kolektiv příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky za účast na akci "Letadlo". Jednalo se o vykládku, transport a distribuci 1 700 tun ochranných pomůcek celkem z 52 letadel. Příslušníci a zaměstnanci HZS ČR během 48 dní odpracovali zhruba 43 tisíc hodin a najezdili bezmála 400 000km.

Projektem roku byl vyhlášen Preventivně – výchovný projekt "Tři metry k životu aneb Parkuji ohleduplně", který nenásilnou formou působí především na obyvatele bytových domů na sídlištích, kterým zdůrazňuje důležitost zachování průjezdnosti hasičské techniky a ustavení výškové techniky na nástupních plochách pro provedení účinného protipožárního zásahu a evakuaci osob.

Do galerie osobností byl uveden brigádní generál Ing. Miloš Svoboda, bývalý náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost, za jeho celoživotní působení na poli požární ochrany a podíl na tvorbě řady právních předpisů jako například zákona o požární ochraně nebo zákona o krizovém řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…