HZS ČR: Drahoslav Ryba ocenil profesionální zásah pražských hasičů při požáru hotelu

23.01.2018 10:23

V sobotu 20. ledna 2018 v 18 hodin došlo v Praze v Náplavní ulici k požáru hotelu.

HZS ČR: Drahoslav Ryba ocenil profesionální zásah pražských hasičů při požáru hotelu
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

„Celý zásah hodnotím velmi pozitivně. Ve složitých podmínkách hasiči odvedli velmi dobrou práci a podařilo se jim zachránit většinu osob. Podrobněji budeme zásah vyhodnocovat, a to jak po stránce zásahové činnosti, tak po stránce výkonu státního požárního dozoru, například se bude hodnotit, zda byly dodrženy všechny předpisy. To je ale v tuto chvíli předmětem šetření.“ řekl k celé události generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba

V 18:03 hodin byl požár nahlášen na operační středisko hasičů a v 18:06 byla na místě požáru první jednotka. Již při prvotním průzkumu bylo zřejmé, že z důvodu většího počtu ubytovaných osob budou na místě potřeba další síly a prostředky. V prvních minutách byl také zřízen štáb velitele zásahu.

„Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace. Hasiči zasahovali ve dvou bojových úsecích. Krajské operační a informační středisko na místo postupně vyslalo celkem 17 jednotek - 10 profesionálních jednotek pražských hasičů, chemickou jednotku z Petřin, jednotku Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a 6 jednotek dobrovolných hasičů. Zbylé pražské dobrovolné jednotky byly povolány k záloze na vlastních stanicích k pokrytí území hl. m. Prahy.“ popisuje situaci mluvčí pražských hasičů mjr. Martin Kavka.

Postupně byl na místě zásahu vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Dopravu v okolí zásahu řídila Policie České republiky. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy vyslala k události vozidlo Atego, byl aktivován traumaplán, který byl odvolán po 20. hodině.

Na místo se dostavil krajský ředitel HZS hl. m. Prahy, brig. gen. Roman Hlinovský, primátorka Adriana Krnáčová a radní pro bezpečnost Libor Hadrava. Hasiči během zásahu zachránili pomocí vyváděcích masek celkem 34 osob vnitřkem budovy i pomocí výškové techniky. 9 osob bylo zraněných, z toho 2 profesionální hasiči, kteří byli zraněni lehce. 2 osobám již záchranáři nemohli pomoci.

Lokalizace požáru byla nahlášena v 21:01 hodin. Již během zásahu byli na místě vyšetřovatelé příčin požáru. V 22:26 hodin poslední přítomná jednotka provedla závěrečné rozebírací práce a hledání skrytých ohnisek. Objekt byl předán Policii ČR.

Nyní probíhá další šetření Policií ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…