HZS ČR: I během Vánoc a Silvestra mysleme na bezpečnost

23.12.2017 21:07

Hasičský záchranný sbor přeje klidné Vánoce a šťastný Nový rok.

HZS ČR: I během Vánoc a Silvestra mysleme na bezpečnost
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Blíží se závěr roku a s ním čas vánočních svátků a silvestrovských oslav. V tomto období snad v žádné domácnosti nechybí bohatá výzdoba často s hořlavých materiálů, jejíž neodmyslitelnou součástí jsou v mnoha případech i svíčky. Za všechny jmenujme adventní věnce, svícny nebo vánoční kytice. Ať už jsou tyto výrobky koupené v kamenných obchodech, na stáncích drobných prodejců nebo vyrobené domácími kutily, vždy by měly splňovat určité bezpečnostní zásady.

Obecně lze vánoční dekoraci se svíčkami rozdělit do dvou kategorií na tu, na které se svíčky smí zapalovat a na dekorativní výrobky, na kterých se svíčky zapalovat nesmějí. V návodu výrobce by tato informace vždy měla být vyznačena. Pokud plánujete zapalovat svíčky na dekoraci, vždy se přesvědčte, zda jsou řádně upevněny na nehořlavé podložce nebo v nehořlavém držáku tak, aby nemohlo dojít k jejich převržení. Hořící svíčky musí být navíc vždy umístěny v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů použitých na dekoraci, tím zabráníme přenesení ohně ze svíčky např. na hořlavé chvojí adventního věnce. Za zamyšlení rovněž stojí místo, kam dekoraci se zapálenými svíčkami umístit. Samozřejmostí by měla být nehořlavá podložka pod dekorací. Vyloženým hazardem je pak umístění zapálených svíček do prostor nábytkových stěn a skříní, nebo do blízkosti záclon a závěsů, kde i lehký průvan dokáže přemístit záclonu do nebezpečné blízkosti hořící svíčky. Základní zásadou ale zůstává neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru.

Na zvýšenou pozornost byste měli dbát rovněž v kuchyni. Intenzita vaření a pečení se v období Vánoc násobí a soustředěnost hospodyněk je neustále odpoutávána spoustou jiných vánočních úkolů. Aby vás při tom všem vánočním shonu v domácnosti nepřekvapila nemilá událost a případný požár jste včas zjistili, instalujte si v bytě hlásič požáru, který vás intenzivním zvukovým signálem upozorní na hrozící nebezpečí. Požární hlásič by mohl být takovým malým předvánočním dárkem pro bezpečí celé rodiny.

Rovněž oslavy závěru roku s sebou nesou řadu nebezpečí. K nejčastější příčině poranění nebo smrti patří manipulace s neodborně podomácku vyrobenou pyrotechnikou. V dnešní době je profesionálně vyrobená zábavná pyrotechnika k dostání v širokém spektru obchodních řetězců a kamenných prodejen. Ale i při jejím nákupu je nutné být obezřetný a dbát na to, aby výrobek byl opatřen návodem výrobce v českém jazyce spolu vyznačením třídy nebezpečnosti. Je nutné mít také na paměti, že osobám mladším 18 let lze prodávat pouze pyrotechnické předměty I. třídy, pokud to není návodem zakázáno. Pyrotechnické předměty II. třídy lze prodávat pouze osobám starším 18 let. K nákupu pyrotechniky III. třídy musí mít zájemce kromě plnoletosti také průkaz odpalovače ohňostrojů. Pro IV. třídu jsou pravidla ještě daleko přísnější. Pyrotechniku skladujte v chladu, suchu a mimo dosah dětí. Při manipulaci nemiřte na sebe ani na ostatní osoby a nepoužívejte pyrotechniku pod vlivem alkoholu.

Před silvestrovskými oslavami je vhodné také vyklidit případný hořlavý materiál z balkónů a lodžií, aby jej nějaká zatoulaná petarda nezapálila.

I přes každoroční varování hasičů dochází v období Vánoc a Silvestra k řadě tragických událostí v domácnostech, při kterých se zraní desítky osob a materiální škody dosahují mnoha miliónů korun. Zamyslete se proto nad požární bezpečností u vás doma, abyste se do této smutné statistiky nezařadili i vy.

Další preventivní informace si můžete přečíst v našich informačních letácích na odkazu ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…