HZS ČR: Zapálené prskavky stály za mnohými štědrovečerními požáry

29.12.2017 13:59

Letošní Štědrý den byl co do požárů naprosto typický. Na jednu stranu bylo požárů sice jen lehce nadprůměrně, celkem 53 (dlouhodobý denní průměr je 49 požárů), nicméně většina z požárů byla v bytech a domech, kde mívají tradičně požáry nejhorší následky. I včera si vyžádaly jeden lidský život a 18 osob se při nich zranilo. Vedly požáry od prskavek, svíček a otevřeného ohně.

HZS ČR: Zapálené prskavky stály za mnohými štědrovečerními požáry
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Celkem vyjeli hasiči na Štědrý den ke 251 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 388 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Kromě požárů zaměstnalo hasiče také 41 dopravních nehod, 5 úniků látek a 140 technických zásahů. Nejvíc požárů bylo v hlavním městě, dále pak ve velkých krajích: Středočeském, Jihočeském a Moravskoslezském.

Štědrovečerní požáry

Krátce před 17 hodinou hořel stromeček v Chvalově ulici na Praze 3. Při snaze o uhašení požáru došlo ke zranění dvou osob. Požárem byla poškozena podlahová krytina v obývacím pokoji, zplodiny hoření poškodily výmalbu v pokoji a vstupní hale bytu. Požár byl lokalizován před příjezdem hasičů, kteří následně provedli dohašení požáru. Příčinou vzniku byla nedbalost při používání zapálené prskavky na suchém vánočním stromku.

Prakticky ve stejnou dobu, v 16:53, zasahovaly jednotky z chodovské a strašnické stanice v Jurkovičově ulici v Praze 4 u požáru vánočního stromku v bytě obytného domu. Požárem bylo poškozeno vybavení a podlaha v obývacím pokoji. Zplodiny hoření poškodily malbu stěn a stropu. Požár byl uhašen uživatelem bytu před příjezdem jednotky, která použila přetlakovou ventilaci k odvětrání domovních komunikací. Požár také vznikl v důsledku nedbalosti při používání zapálené prskavky na suchém vánočním stromku.

Krátce po 19 hodině došlo k požáru stromečku v rodinném domě v Říčanech. K místu události, tak zamířili profesionální hasiči ze stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Mukařov a Říčany. Ještě před příjezdem hasičů se majitel zachoval duchapřítomně a hořící stromeček vynesl ven z budovy, zabránil tak rozšíření požáru. Hasiči provedli na místě dohašení stromečku a kontrolu domu pomocí termokamery. Při zásahu došlo k nadýchání dvou osob zplodinami hoření.

Další stromeček hořel minutu po dvacáté hodině v obci Jikev na Nymbursku. Požár zcela poškodil jednu místnost v dřevostavbě. Hasiči dostali požár pod kontrolu pomocí jednoho vysokotlakého proudu, poté byla celá budova odvětrána pomocí přetlakové ventilace. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při manipulaci s prskavou. V domě se nacházelo malé dítě, které hasiči obdarovali dráčkem Soptíkem.

Zapálená prskavka na stromečku stála i za požárem bytu v Kladně. V době příjezdu hasičů na místo se z bytu ve druhém patře již valil hustý dým a v okně se nacházel jeden člověk, který se již nedokázal přes zakouřený byt dostat ven. Hasiči pomocí nastavovacího žebříku muže zachránili a předali do péče přivolané zdravotnické záchranné služby. Požár byl lokalizován a následně zlikvidován. Při požáru bylo intoxikováno kouřem celkem 5 osob z toho dvě děti.

Nešťastný Štědrý večer díky požáru vánočního stromečku prožili i lidé v jednom z bytů bytového domu v Pabláskově ulici v Českých Budějovicích. Požár byl na operační středisko hasičů nahlášen pět minut před 18. hodinou. Požár se rozšířil na vybavení celého obývacího pokoje. Z bytu hasiči evakuovali dvě osoby, pro které byla povolána ZZS. Obě byly převezeny do nemocnice kvůli podezření z nadýchání zplodin hoření. Do bytu není možné se vrátit. Ve spolupráci s primátorem města České Budějovice jim bude poskytnuto náhradní ubytování.

Další požáry bytů a rodinných domů

Zapálená svíčka stála za požárem domu na Královéhradecku v obci Stěžery. Požárem byla zasažena spodní část domu. Hasiči provedli na místě průzkum, zda se požár nerozšířil i do vyššího patra domu. Celý dům byl zakouřený, ale asi po půlhodině zásahu se podařilo jednotkám šíření požáru zastavit. Poté začaly prostor odvětrávat a dohašovaly ohniska v přízemí domu. Jedna osoba se nadýchala zplodin, na místě ji ošetřili přivolaní záchranáři.

Nedbalost majitele při rozdělávání ohně v kamnech stála za požárem v obci Nalžovice ve Středočeském kraji. Jednalo se o požár v kotelně rodinného domu. Ještě před příjezdem prvních jednotek lokalizoval požár majitel objektu a tím zabránil jeho rozšíření na celou budovu. Hasiči požár dohasili a pomocí přetlakové ventilace provedli odvětrání zakouřených místností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…