HZS ČR: Zásahy měsíce srpna aneb pro hasiče prázdniny neplatí

20.09.2021 10:29 | Tisková zpráva

Druhý prázdninový měsíc začal náročným zásahem nejen pro hasiče, ale i pro ostatní složky IZS, když došlo k tragické srážce dvou vlaků u obce Milavče na Plzeňsku. Po 6 hodinách se podařilo vyprostit poslední osobu z vlaku. Likvidace následků nehody pak pokračovala kvůli nepříznivému počasí až do druhého dne. Nicméně se na tomto zásahu opět ukázalo, že spolupráce složek IZS v České republice je na špičkové úrovni.

HZS ČR: Zásahy měsíce srpna aneb pro hasiče prázdniny neplatí
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Velké požáry se České republice, k velké radosti všech, naštěstí vyhnuly, zato v některých státech na jihu Evropy  nestačili tamní hasiči likvidovat požáry v přírodním prostředí. Na pomoc hasičům do Řecka byl vyslán i odřad z České republiky. U nás se spíše vyskytly požáry na polích, které jsou typické především pro období sklizní. Hořela nejen pole se zemědělskými plodinami, ale také zemědělské stroje. Hasiči z některých krajů nabádali k větší zodpovědnosti a pozornosti v souvislosti s požáry v domácnostech. Důraz kladli především na důslednou kontrolu toho, že jsme vypnuli spotřebiče, a to nejen při opouštění domácnosti, ale i když se vyskytujeme ve vedlejších místnostech.

A k tomu jsme řešili pár perliček, jako byly například zapadlý domíchávač, jehož řidič si spletl cyklostezku se silnicí, paraglidistu uvízlého v korunách stromů nebo částečně potopenou loď v nádrži Těrlicko.


POŽÁRY


Požár seníku ve Lhotce způsobil škodu za dva miliony korun, bojovalo s ním osm jednotek hasičů

Osm hasičských jednotek s deseti cisternami se v sobotu, 28. srpna 2021, zapojilo do likvidace požáru seníku ve Lhotce na Frýdecko-Místecku. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena dvanáct minut po osmnácté hodině. K zásahu byly vyslány profesionální hasičské jednotky ze stanic HZS MSK ve Frýdku-Místku a Nošovicích, spolu s nimi pak dobrovolní hasiči z obcí Lhotka, Kozlovice, Frýdlant nad Ostravicí, Ostravice, Metylovice a Palkovice.

Už po příjezdu prvních jednotek na místo události byl seník o půdorysu přibližně 20 x 60 metrů požárem zcela zasažen, uvnitř bylo uskladněno téměř 1500 balíků sena určených pro krmení.

Hasiči v první fázi zásahu chránili vodními proudy vedle stojící budovu, postupně k hašení seníku nasadili osm vodních proudů. 

Na nedalekém rybníce bylo po dohodě s jeho majitelem zřízeno čerpací stanoviště se třemi čerpadly. Odtud jednotky dopravovaly kyvadlově vodu na požářiště cisternami.

Seno bylo nakladačem majitele postupně vyváženo na sousední louku, kde jej hasiči rozhrabávali a dohašovali. Práce na vyklízení a postupném prolévání sena budou probíhat až do ranních hodin.

Vyšetřovatel stanovil předběžnou škodu na dva miliony korun, příčina vzniku je v šetření.

Zásah pokračuje i v neděli. Statik po prozkoumání zakázal civilním osobám vstup do objektu. Na místo byl proto přivolán speciální pásový stroj Caterpillar ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Díky němu můžeme pokračovat s vyvážením sena na přilehlou louku bez ohrožení osob.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-seniku-ve-lhotce-zpusobil-skodu-za-dva-miliony-korun-bojovalo-s-nim-osm-jednotek-hasicu.aspx


S rozsáhlým požárem rodinného domu a hospodářského stavení v obci Albrechtice bojovalo devět jednotek hasičů

V neděli, 15. srpna 2021, v 23:49 hodin přijala operátorka tísňové linky 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina oznámení o požáru rodinného domu a hospodářského stavení v obci Albrechtice.

2_KVY_Požár rodinného domu a hospodářského stavení v obci Albrechtice_pohled na hořící objekt.jpgNa místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Bystřice nad Pernštejnem společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Bobrové, Bystřice nad Pernštejnem, Dolní Rožínky, Nového Města na Moravě, Rozsoch, Rožné, Strážku a Rozsoch – Albrechtic. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. 

V době příjezdu prvních jednotek na místo události byl rodinný dům i hospodářské stavení v plamenech. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů. Voda byla dopravována na místo události dálkově. V 01.04 hod proběhla lokalizace požáru. Hasiči dále provedli dohašení jednotlivých ohnisek hoření a požárem zasažené konstrukce objektů rozebrali. Úplně požár zlikvidovat se zasahujícím jednotkám podařilo po půl páté ráno.

Při požáru ani samotném zásahu se nikdo nezranil. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 4,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

https://www.hzscr.cz/clanek/s-rozsahlym-pozarem-rodinneho-domu-a-hospodarskeho-staveni-v-obci-albrechtice-bojovalo-devet-jednotek-hasicu.aspx



Požár penzionu v Žabni likvidovalo dvanáct jednotek hasičů, plameny zasáhly střechu a podkroví

Celkem dvanáct hasičských jednotek se v pondělí, 9. srpna 2021, odpoledne zapojilo do likvidace rozsáhlého požáru střechy a podkroví penzionu v Žabni na Frýdecko-Místecku. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut před sedmnáctou hodinou. K zásahu byly postupně vyslány jednotky ze stanic HZS MSK Frýdek-Místek, Nošovice, Ostrava-Jih a Ostrava-Fifejdy, podnikoví hasiči firmy Lenzing Biocel Paskov a dobrovolní hasiči obcí Žabeň, Frýdek-Místek, Paskov, Brušperk, Krmelín, Sedliště a Vratimov.

Po příjezdu na místo události byla požárem zasažena celá střecha objektu o půdorysu přibližně 50 x 15 metrů. V jeho přízemí byla autodílna, patro sloužilo jako prostor pro ubytování.

Hasiči v dýchací technice nasadili k likvidaci čtyři vodní proudy vnitřkem objektu, pomáhali s vyklízením hořlavých předmětů z prostor autoservisu a rovněž před požárem chránili přilehlý vedlejší objekt. S hašením a rozebíráním vnějšího pláště střechy vydatně pomáhala výšková technika. Na potoce Olešná bylo zřízeno čerpací stanoviště, cisterny jezdily pro vodu rovněž do areálu firmy Lenzing Biocel. Pro rychlou výměnu lahví se vzduchem v dýchacích přístrojích byl na místě protiplynový automobil.

Zásah komplikovalo velmi silné zakouření v podkroví, hasiči využívali termokamery a trhacími háky rozebírali konstrukce podhledů tak, aby se dostali ke všem možným ohniskům a zabránili tak dalšímu šíření.

Požár se podařilo lokalizovat deset minut před dvacátou hodinou. Až do rána na místě zůstala na dohled místní jednotka, svými cisternami je v noci doplňovali hasiči z Paskova a Krmelína.

Příčina vzniku požáru je v šetření, škoda přesáhne dle předběžných odhadů milion korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-penzionu-v-zabni-likvidovalo-dvanact-jednotek-hasicu-plameny-zasahly-strechu-a-podkrovi.aspx




Požáry na polích


Na Tachovsku hořel traktor

Ve čtvrtek, 12. srpna 2021 ve 21:33 hodin došlo nedaleko Mýta na Tachovsku na polní cestě k požáru traktoru táhnoucího balíkovač. Požár byl v plném rozsahu, k jeho likvidaci nasadili hasiči z Plzeňského kraje dva proudy "C". Balíkovač se podařilo uchránit, nicméně i tak se škoda vyšplhala na 700tis. Kč. Příčina je v šetření.

https://www.facebook.com/HZSPk/posts/6575694585789788


Požár lisu na balíky a přilehlého pole

U Lomnice nad Lužnicí v Jihočeském kraji hořel ve čtvrtek, 12. srpna 2021, lis na balíky a přilehlé pole na ploše zhruba jednoho hektaru. Na místě zasahovalo 5 jednotek s 9 cisternami. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Majitel pomohl k zamezení šíření požáru přeoráním pole ve směru jeho postupu. Škoda dosáhla 720 000 korun. Příčina je v šetření.

https://www.facebook.com/hzsjihoceskehokraje/posts/393513225530502

5_JČK_Požár lisu na slámu a přilehlého pole.jpg


Škoda přes 10 milionů po požáru traktoru u Břehova

Ve středu, 11. srpna 2021, v 18:25 přijalo operační středisko oznámení o traktoru v plamenech na poli u obce Břehov na Českobudějovicku. 

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice s dvěma cisternami a rychlý zásahový automobil. Z Žabovřesk byla povolána dobrovolná jednotka s dvěma cisternami. Při příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár traktoru s připojeným lisem na balíky slámy. Traktor byl plně zasažen požárem, lis jen z části. Řidič traktoru byl mimo vozidlo a hasil přenosným hasicím přístrojem. Z traktoru uniklo cca 400 litrů nafty a 200 litrů hydraulického oleje, který se společně s naftou rozlil kolem traktoru a hořel na ploše zhruba 50 x 10 metrů. Zemina kolem traktoru nebyla provozními kapalinami kontaminována, protože došlo k jejich vyhoření. Jednotka použila na lokalizaci a následnou likvidaci požáru dva vysokotlaké proudy, které byly následně kombinovány s těžkou pěnou. Zásah byl z důvodu silného zakouření veden v dýchací technice. Pod kontrolu dostali hasiči požár zhruba 25 minut od nahlášení a úplnou likvidaci požáru nahlásili před osmou hodinou večer. Traktor i lis byl po uhašení požáru zkontrolován termokamerou a předán řidiči s poučením o následné kontrole požářiště. Požárem došlo ke škodě 10 500 000 Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření.

https://www.hzscr.cz/clanek/skoda-pres-10-milionu-po-pozaru-traktoru-u-brehova.aspx

6_JČK_Požár traktoru_hořící stroj, před ním je zasahující hasič.jpg

 















U obce Rybník hořela část pole a strniště

Čtyři jednotky požární ochrany spěchaly po páté hodině odpolední ve čtvrtek, 12. srpna 2021, k požáru pole do obce Rybník v Pardubickém kraji. Hořela část strniště a část pole o rozloze asi 100x50 m.

Příčinou požáru byla, dle vyšetřovatele hasičů, technická závada, vlivem zadření upadla žhavá řemenice na suchou trávu a ta se vznítila. Když řidič kombajnu zpozoroval ve zpětném zrcátku oheň, hned jel se strojem do bezpečí a zavolal hasiče. Jednotky dostaly plameny pod kontrolu v 17.28 hodin, dohašovaly ohniska a ochlazovaly okraj požářiště. V 18.03 hasiči boj s ohněm vyhráli.

Místní dobrovolná jednotka zůstala asi 12 hodin na místě na dohlídce.

Celková škoda je předběžně stanovena na 100 tisíc korun.

https://www.facebook.com/HZSPardubickehokraje/posts/1661729744017797


Požáry v domácnostech


Požár myčky způsobila asi závada na elektroinstalaci

K požáru v kuchyni vyjížděli v neděli 22. srpna do Nových Jesenčan profesionální hasiči z Pardubic. Syn majitelů rodinného domku měl zapnout myčku na automatické mytí a odjel. Když se asi za hodinu vrátil, byl již celý dům zakouřen a nejvíce se kouřilo v kuchyni právě z myčky. Hasiči požár včas dostali pod kontrolu a během několika minut plameny zcela zlikvidovali. Myčku následně demontovali a vynesli mimo rodinný domek. „Příčinou vzniku požáru bude s největší pravděpodobností technická závada na elektroinstalaci myčky,“ doplňuje k požáru jeho vyšetřovatel por. Bc. Jiří Pacák z územního odboru Pardubice.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun a uchránit se podařilo majetek ve výši minimálně 5 milionů korun. A rada na závěr – opouštíte-li dům nebo byt, nezapínejte žádné elektrické spotřebiče a nenechávejte je tak bez dozoru.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-mycky-zpusobila-asi-zavada-na-elektroinstalaci.aspx


Požár na Letné v Olomouci

K požáru v 6. patře bytového domu v ulici Na Letné v Olomouci vyjížděli hasiči ve čtvrtek, 19. srpna 2021, po poledni. Událost byla ohlášena na krajské operační a informační středisko v 12:14  a oznamovatel popsal, že hoří kuchyně.

8_OLK_Požár kuchyně v Olomouci_ohořelá digestoř a část kuchyňské linky.jpg
Po příjezdu jednotek a průzkumu bylo zjištěno, že byt opustila nezletilá obyvatelka bytu a uvnitř už se nikdo nenachází. Ta se při požáru nadýchala zplodin hoření. Hasiči jí poskytli prvotní ošetření a podali jí kyslíkovou terapii, následně ji předali do péče zdravotnické záchranné službě.

Požár v kuchyni, kde od potravin na sporáku chytila digestoř, zdolal ještě před příjezdem jednotek pohotový soused. Hasiči zkontrolovali místo požáru, rozebrali digestoř, aby se ujistili, zda nedochází k hoření uvnitř. Vše prověřili termokamerou a předali našemu vyšetřovateli a Policii ČR ke zjištění škody. Ta je předběžně odhadnuta na 45 tisíc korun. Příčina požáru byla stanovena jako nedbalost.

https://www.hzscr.cz/clanek/v-byte-horela-digestor-u-pozaru-se-zranila-jedna-osoba-pricinou-byla-nedbalost.aspx


Topinkovač na zapnuté plotýnce

Mladý pár ze Svitav jen tak nezapomene na ranní budíček ve středu, 18. srpna 2021.

9_PAK_ohořelý topinkovač na plotýnce sporáku.jpgDvojice večer odložila topinkovač na plotýnku, ale zřejmě se už nemohla dočkat, až se zachumlá do peřin, protože ani jeden nezaregistroval, že je stále zapnutá. Někoho vzbudí budík a někoho ze spánku probere dým. Po nepříjemném probuzení ihned vypnuli elektrický spotřebič a zavolali hasiče.

Místní profesionální jednotka po příjezdu na místo události vyvětrala byt a provedla kontrolu termokamerou. Jednu osobu, která se nadýchala jedovatých zplodin hoření, odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice.

Na místo se dostavila vyšetřovatelka požárů por. Ing. Alena Cejpová: „Na vině je s největší pravděpodobností nedbalost při používání elektrického zařízení. Výše škody způsobená požárem není vysoká, asi jeden tisíc korun.“

Tak až dnes půjdete spát, ujistěte se, že máte elektrický sporák vypnutý. 

https://www.hzscr.cz/clanek/topinkovac-na-zapnute-plotynce.aspx


 

Pomoc s hašením požárů v Řecku

Hasiči vyrazili na pomoc Řecku

Již několik dní sužují Řecko rozsáhlé lesní požáry. Teploty ve stínu přesahují i hranici 40 °C, navíc situaci aktuálně zhoršuje poměrně silný vítr, o rychlosti až 70 km v hodině, což výrazně napomáhá dalšímu šíření ničivých požárů. Kromě turistických letovisek či jednotlivých obydlí v odlehlých oblastech obklopených vegetací, jsou ohrožena také některá města, včetně Athén. Hrozí, že se situace vymkne kontrole. Řecko proto požádalo státy EU a okolní země o pomoc. 

V pátek, 6. srpna 2021, dopoledne po 11 hodině, obdrželo naše Operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie, prostřednictvím Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události, žádost Řecka o pozemní hasičské jednotky v souvislosti s lesními požáry na svém území. Především díky okamžitému jednání a dohodě mezi ministrem vnitra, Janem Hamáčkem, ministrem zahraničních věcí, Jakubem Kulhánkem a generálním ředitelem HZS ČR, genmjr. Vladimírem Vlčkem, mohla začít příprava na vyslání odřadu HZS ČR. Bylo nutné ve spolupráci s řeckou stranou především vytipovat konkrétní techniku, která by v Řecku nejvíce pomohla, připravit dokumenty na průjezd tranzitními zeměmi, zajistit ubytování na trase cesty, bezpečné parkování techniky, dotankování během tranzitu atp.

Dnes, tj. 7. srpna 2021, se před 9. hodinou ranní v areálu ŘSD SSÚD Podivín, nedaleko Břeclavi, shromáždil náš odřad v podobě jednotky MV–GŘ HZS ČR v počtu 36 hasičů, 15 motorových vozidel a dvou přívěsů. Jednotka sestává z příslušníků HZS MSK, HZS JMK, HZS SČK, ZÚ HZS ČR a styčného důstojníka z HZS PHA. Jednotce velí kpt. Richard Franc, jeho zástupcem je plk. Lukáš Kmec. Poděkovat hasičům za jejich nasazení, popřát šťastnou cestu a návrat ve zdraví osobně dorazil ministr zahraničních věcí, Jakub Kulhánek. Po přečtení rozkazu generálního ředitele HZS ČR, který četl náměstek generálního ředitele, plk. Petr Ošlejšek, vyrazila jednotka v 10:45 do řeckých Athén.

Jednotka generálního ředitelství tak za méně než 24 hodin od žádosti řecké strany vyráží na cestu dlouhou 2200 km. Během dnešního dne má jednotka podle plánu dorazit na přenocování do Sofie, hlavního města Bulharska, odkud bude zítra pokračovat do cílové destinace, Athén. Zde se připojí k řeckým kolegům a k dalším hasičům z řady dalších zemí, které již vyslaly své jednotky na pomoc. Předpokládaná doba nasazení je do 10 dnů.10_GŘ_pomoc při hašení požáru v Řecku_pohled na hořící krajinu a zasahujícího hasiče.jpg

O průběhu nasazení naší jednotky budeme průběžně informovat.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vyrazili-na-pomoc-recku.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-dorazili-na-pomoc-recku.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/novinky-ze-zasahu-z-recka.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/zpravodajstvi-2021-srpen-hasici-vyrazili-na-pomoc-recku.aspx


DOPRAVNÍ NEHODY


Vážná dopravní nehoda na silnici I/9 v Jestřebí

V úterý, 24. srpna 2021, krátce před 14. hodinou přijalo Krajské operační a informační středisko Libereckého kraje zprávu o dopravní nehodě 1 nákladního a 3 osobních automobilů na 61. km silnice I/9 v Jestřebí. Vzhledem k získaným informacím byly na místo povolány jednotky PO ze stanic HZS Česká Lípa a Doksy včetně technického přívěsného vozíku. K vybavení vozíku s technickými prostředky určenými pro stabilizaci a zvedání těžkých břemen patří např. pneumatická sada Paratech nebo pracovní plošina využívaná při vyprošťování z nákladních automobilů. 

Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že osobní automobil byl po nárazu zasažen požárem v motorové části, přičemž jeho likvidaci provedli práškovým hasicím přístrojem účastníci nehody před příjezdem jednotek. Hasiči provedli protipožární opatření na ostatních vozidlech a dále spolupracovali s PČR a ZZS LK. Vzhledem k situaci byla silnice během prováděných prací a po dobu následujícího vyšetřování úplně uzavřena a provoz na komunikaci byl zcela obnoven až po 22. hodině. Nehoda si vyžádala jeden lidský život a zranění další osoby.

V souvislosti s touto nehodou zasahovali profesionální hasiči také u autobusu, jehož řidič se krátce po nehodě pokusil o otočení na uzavřené silnici. Při tomto pokusu zapadnul a zůstal stát napříč přes komunikaci. Autobus vyprostili hasiči z jednotky HZS SŽ ve spolupráci se stanicí HZS Doksy před 18. hodinou. V tomto případě nedošlo ke zranění žádných osob.

https://www.hzscr.cz/clanek/vazna-dopravni-nehoda-na-silnici-i-9-v-jestrebi.aspx


Další tragická dopravní nehoda na výjezdu z Karlových Varů směrem na Prahu

K vážné dopravní nehodě vyjížděli hasiči v pondělí, 23. srpna 2021, před třetí hodinou odpoledne. Na silnici I/6 z Karlových Varů směrem na Prahu havarovala celkem tři osobní vozidla. V době příjezdu hasičů na místo události byl jeden z řidičů zaklíněný ve zdemolovaném autě, hasiči muže vyprostili a předali záchranné službě. Zároveň asistovali při ošetření všech zraněných. Lékař záchranné služby u dvou osob konstatoval smrtelné zranění, další dvě osoby byly převezeny do nemocnice. K události byl povolaný také psycholog Hasičského záchranného sboru KV kraje na poskytnutí první psychické pomoci svědkům nehody. Z havarovaných vozidel uniklo větší množství provozních kapalin, hasiči zajistili likvidaci tohoto úniku. Po ukončení vyšetřování nehody ze strany policie se hasiči postarali o úklid vozovky a asistenci při naložení havarovaných aut na odtahovou službu. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů. Provoz na silnici byl až do večerních hodin zcela uzavřený.12_KVK_DN_tragická nehoda u Karlových Varů_2 zdemolovaná osobní auta a zasahující hasiči.jpg

Jedná se o další velmi vážnou dopravní nehodu na jednom úseku silnice I/6. V tomto úseku jen v průběhu letošního léta zemřelo při dopravních nehodách šest osob. Na úseku silnice I/6 od výjezdů z Karlových Varů k odbočce na Olšova Vrata, tedy necelých pět kilometrů silnice, zasahovali hasiči od ledna 2018 u celkem 59 dopravních nehod. Jedná se pouze o dopravní nehody, u kterých byla potřeba činnost hasičů, na zmíněném úseku se bez účasti jednotek hasičů stalo ještě více nehod. Značná část z těchto 59 dopravních nehod byla vážná, se zraněním osob či s nutností vyproštění.

https://www.hzscr.cz/clanek/dalsi-tragicka-dopravni-nehoda-na-vyjezdu-z-karlovych-varu-smerem-na-prahu.aspx


Ve Velké Bíteši se střetl osobní vůz s autobusem, nehoda si vyžádala zranění

V sobotu, 7. srpna 2021, před osmou hodinou ráno vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Velká Bíteš k ohlášené dopravní nehodě osobního vozidla a autobusu v ulici Jihlavská ve Velké Bíteši. Z havarovaného vozidla museli hasiči za použití hydraulického nářadí vyprostit zaklíněného zraněného řidiče. Ihned po vyproštění byl zraněný muž předán do péče posádky ZZS, která jej po nezbytném ošetření na místě události letecky transportovala do brněnské nemocnice. V době nehody cestovalo v autobuse 19 cestujících, dva cestující se při nehodě zranili. Hasiči provedli na havarovaném vozidle a autobuse protipožární opatření a místo události technicky zabezpečili.

https://www.hzscr.cz/clanek/ve-velke-bitesi-se-stretl-osobni-vuz-s-autobusem-nehoda-si-vyzadala-zraneni.aspx


U obce Milavče se srazily dva vlaky

Ve středu, 4. srpna 2021, po osmé hodině ráno vyjely profesionální i dobrovolné jednotky ke střetu dvou vlaků u obce Milavče. Jednalo se o soupravu RegioShark a mezinárodní spoj Západní expres jedoucí ze Spolkové republiky Německo. Hasiči místo události rozdělili na dva úseky a postupně z vlaků evakuovali a zachránili zhruba 50 osob, 8 z nich bylo zraněno těžce, 6 středně těžce a dalších 26 ošetřila ZZS s lehčími zraněními a 3 osoby srážku nepřežily.

Tělo jedné z obětí nehody jsme museli komplikovaně vyprostit z lokomotivy expresu za použití veškeré dostupné vyprošťovací techniky. Aktivováni byli i členové posttraumatického intervenčního týmu, kteří působili nejen na místě zásahu, ale také v nemocničních zařízeních, do nichž byli zranění převezeni.

Na místo zásahu se neprodleně dostavil generální ředitel HZS ČR generálmajor Ing. Vladimír Vlček a ředitel HZS Plzeňského kraje brigádní generál Ing. František Pavlas. Následná manipulace s vlakovými soupravami již probíhala plně v dikci HZS SŽ.

Celkem zasahovalo 15 jednotek hasičů s 38 kusy mobilní požární techniky. HZS Plzeňského kraje zřídil informační linku pro osoby postižené touto mimořádnou událostí. Tato linka zaznamenala cca 70 hovorů od jednotlivců, zastupitelských úřadů, nemocničních zařízení a krajského úřadu Plzeňského kraje.

Naprosto příkladná byla spolupráce s vedením obce Milavče, které zajistilo v místním kulturním domě zázemí pro zasahující složky i lehce zraněné a nezraněné cestující včetně obstarání nápojů a občerstvení. 

https://www.hzscr.cz/clanek/u-obce-milavce-se-srazily-dva-vlaky.aspx

 

TECHNICKÁ POMOC

Ostravští hasiči vyprošťovali těžký domíchávač, zapadlý na cyklostezce ve Lhotce

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly v úterý 31.8.2021 dopoledne v Ostravě-Lhotce u nehody domíchávače MAN s šesti tunami betonu, který zapadl pravými koly do deštěm rozmáčeného trávníku vedle řádně označené cyklostezky, vedoucí z okraje Ostravy, místní část Lhotka, do Hlučína, místní části Bobrovníky. Po přečerpání betonu firmou na náhradní vozidlo museli hasiči obkopat zapadlá kola domíchávače o hmotnosti kolem 16 tun a opatrně jej vytáhnout zadním silným navijákem vyprošťovacího speciálu MB Actros Bizon.

Řidič domíchávače vezl v úterý dopoledne na nedalekou stavbu 6 tun betonu a projížděl poměrně úzkou a na začátku jasně označenou cyklostezkou, tvořenou zámkovou dlažbou. Tvrdil, že jej tam vedla navigace. Při objíždění koruny vzrostlého stromu sjel pravými koly do deštěm promáčené trávy, kola se zabořila téměř polovinou svého objemu.13_MSK_Hasiči vyprošťovali domíchávač, který zapadl na cyklostezce protože sjel mimo zpevněný povrch.jpg

Na pomoc mu vyjely dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Přívoz a Zábřeh, odkud vyjel vyprošťovací speciál Bizon a mobilní kontejnerová dílna. V první fázi zabezpečili zabořený a lehce nakloněný domíchávač stabilizačními tyčemi Paratech.

Aby mohli hasiči pokračovat ve vyprošťovacích pracích, museli počkat na přečerpání 6 tun čerstvého betonu soukromou firmou na korbu přistaveného nákladního automobilu, kam mj. půjčovali plastové pytle k ucpání škvír. Po odlehčení původně dvaadvacetitunového kolosu o šest tun stabilizační tyče uvolnili a začali pečlivě obkopávat a obrývat kola, zarytá v trávě a bahně, a podkládat pod a mezi tato kola dřevěné hranoly.

Bizon ve spolupráci s řidičem domíchávače a navigujícími hasiči dokázal vytáhnout zpět na zpevněnou cyklostezku domíchávač svým silným zadním navijákem během několika minut, když bylo správně položenými dřevěnými hranoly eliminováno riziko, že by se do měkkého podkladu probořil ještě hlouběji. Zbytek cyklostezky se už domíchávač nemusel vyhýbat žádné koruně stromu.

https://www.hzscr.cz/clanek/ostravsti-hasici-vyprostovali-tezky-domichavac-zapadly-na-cyklostezce-ve-lhotce.aspx


Záchrana Paraglidisty z korun stromů

V sobotu21. srpna. 2021, v 17:00 hodin. Hasiči ze stanice Teplice a dobrovolní hasiči z Krupky zasahovali u havárie paraglidisty, který uvízl v korunách stromů u Holého vrchu v Unčíně na Teplicku. Lezecká skupina vyprostila a snesla paraglidistu z 5 metrové výšky a předala ho k ošetření Zdravotnické záchranné službě.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-paraglidisty-z-korun-stromu.aspx


Muž na komíně

Hasiči z HZS Pardubického kraje zasahovali v sobotu, 21. srpna 2021, v Němčicích na Svitavsku.
Ne, nešlo o scénku z filmu Postřižiny, ale o servisního mechanika z firmy, jenž poskytuje internet, který vylezl na komín do výšky asi 30 m, aby zkontroloval anténu. Ale z neznámých důvodů už nemohl slézt dolů. 

Na pomoc přijeli profesionální hasiči z Litomyšle a ze Svitav. Muž nakonec za asistence hasičů-lezců slezl sám dolů.
Pán byl velmi překvapen, nikdy se mu nic podobného nestalo. 
Tak doufejme, že to bylo poprvé a naposled.

https://www.hzscr.cz/clanek/2021-srpen-muz-na-komine.aspx


Únik nebezpečné látky v průmyslovém areálu, tři osoby musely vyhledat lékařskou pomoc

V Hnátnici na Orlickoústecku zasahovala ve čtvrtek, 12. srpna 2021, odpoledne profesionální jednotka hasičů z Ústí nad Orlicí spolu s kolegy z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč.

18_PAK_Hasiči v ochranných oblecích zajišťují nebezpečnou látku_do textu.jpg

Pracovníci z firmy, jenž zajišťuje svoz odpadu, se nadýchali neznámé látky, která byla uložena v neoznačených obalech, které se během svozu rozbily. Tři osoby musely vyhledat lékařskou pomoc.Profesionální hasiči zajistili místo zásahu, ale na místo bylo nutné povolat mobilní chemickou laboratoř z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč.

Dle provedených testů se jednalo o kyselinu octovou. Pracovníci odebrali lahve s nebezpečnou látkou a odvezli na další rozbor do laboratoře. Případ na místě šetřila i Policie ČR.

 


https://www.hzscr.cz/clanek/unik-nebezpecne-latky-v-prumyslovem-arealu-tri-osoby-musely-vyhledat-lekarskou-pomoc.aspx



Ve vodní nádrži Těrlicko se částečně potopila loď, vytáhnout ji museli hasiči jeřábem

Tři hasičské jednotky se v neděli 8. srpna 2021 odpoledne zapojily do záchrany částečně potopené šestimetrové lodi v Těrlicku na Karvinsku. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena pět minut před polednem, na místo byly vyslány profesionální hasičské jednotky ze stanic HZS MSK v Havířově a Karviné a spolu s nimi i místní dobrovolní hasiči z Těrlicka.19_MSK_Hasiči vytáhli jeřábem částečně potopenou loď.jpg

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo z prozatím nezjištěných příčin k potopení lodi Faeton Sport 630, zadní částí plavidlo “sedělo” na dně vodní nádrže. 

Hasiči vzhledem k drobnému úniku provozních náplní z lodi kontaktovali orgány životního prostředí a začali pracovat na vytažení stroje na břeh.

Nejprve ohraničili prostor okolo lodi plovoucími sorpčními hady ze sorbentového kontejneru, aby zabránili rozšíření úniku na větší plochu. Poté byl nasazen automobilový jeřáb.

Zasahující hasiči loď uvázali, vyrovnali a ponorným elektrickým čerpadlem z ní vyčerpali vodu, aby snížili hmotnost. Následně bylo možné plavidlo vyzdvihnout a položit na břehu na připravený přívěs.

Sorpčními hady ohraničený “film” na vodní hladině jednotky zasypaly speciálním hydrofobním sorbentem a posbírali do připravených nádob, které budou odvezeny k ekologické likvidaci.

https://www.hzscr.cz/clanek/ve-vodni-nadrzi-terlicko-se-castecne-potopila-lod-vytahnout-ji-museli-hasici-jerabem.aspx


ZÁCHRANA ZVÍŘAT

Vyproštění zaseklého papouška ze stromu

Hasiči ze stanice Děčín byli přivolání ve středu, 18. srpna 2021 před osmou hodinou večerní k vyproštění zaseklého vzácného papouška v koruně stromu v autokempu v Děčíně ve výšce asi 10 metrů. Papoušek měl zamotaný řemínek do větví. K vyproštění a odchytu papouška hasiči použili automobilový žebřík. Papoušek byl předán přítomné majitelce.

https://www.hzscr.cz/clanek/vyprosteni-zasekleho-papouska-ze-stromu.aspx


Hasiči z Plzeňského kraje pomohli s ošetřením zraněné samičky čápa

V pátek, 27. srpna2021, po deváté hodině večer vyjeli hasiči ze stanice Domažlice k záchraně čápa v Polžicích.

Společně s ornitology sundali čapí samici z hnízda. Zvíře mělo zlomenou nohu a bylo tedy nutné jej ošetřit. Šlo o starší čapí dámu, která měla na těle připevněný vysílací modul a díky tomu jsme se dozvěděli, že například loni letěla přes Španělsko až do Senegalu.

Přejeme brzké uzdravení a snad i mnoho dalších šťastných letových hodin.

https://www.facebook.com/HZSPk/posts/6666607926698453


Záchrana zraněného koně

V pondělí, 30. srpna 2021, odpoledne byli hasiči ze stanice HZS Tanvald a Liberec povoláni do Plavů k záchraně zraněného koně, který se nemohl postavit na přední končetinu. Kůň se nacházel na louce asi 200 m od stáje.23_LIK_záchrana koně_zvíře v záchranné síti_u něj stojí veterinářka a v pozadí majitelé.jpg

 

Hasiči museli ve spolupráci s veterinářkou koně zafixovat do záchranné sítě. Poté proběhl transport zvířete pomocí zemědělského nakladače do stáje, kde hasiči pomohli s postavením koně na nohy.

Záchrannou síť získali liberečtí hasiči již v roce 2015 a od té doby pomohla u desítek událostí.
 

https://www.facebook.com/HZSLK/posts/4815679751792771

 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…