Handicapované děti v Jablonci nad Nisou si užijí školku naplno

23.10.2014 14:22

Děti s kombinovanými vadami a autismem z Mateřské školy speciální v Jablonci nad Nisou už nebudou ochuzeny o žádnou zábavu, kterou podnikají ostatní děti v předškolním věku. Umožní jim to speciální dohled osobních asistentů, kteří jim pomohou zažít běžné životní situace a usnadní jim kontakt s jejich malými vrstevníky. Na péči asistentů přispěla Nadace ČEZ částkou 205 tisíc korun.

Handicapované děti v Jablonci nad Nisou si užijí školku naplno
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Hendikepované děti se samy špatně zapojují do veškerého dění už od mateřské školy. Nemohou vždy navštěvovat kulturní, společenské ani zájmové aktivity a celkově mají méně z věcí, které se okolo nich dějí. „Ať už dítě trpí jakýmkoliv postižením, má právo maximálně si své dětství užít. Doba, kdy chodí do školky, je navíc klíčová pro budoucí schopnost začlenit se do společnosti,“ uvedla Jana Brethová, ředitelka Mateřské školy speciální v Jablonci nad Nisou.

S tímto cílem vznikl v jablonecké mateřské škole projekt „Osobní asistence pro děti s kombinovanými vadami a autismem“. Dvojice osobních asistentů financovaných z příspěvku Nadace ČEZ se bude trojici dětí věnovat po dobu šesti měsíců. „Projekt se významně podílí na začlenění dětí s postižením do běžného života. Zároveň je přínosný i pro rodiče těchto dětí, kteří díky asistentům získají více času na zaměstnání i na společenský život,“ doplnila ředitelka Jana Brethová.

Na asistenční péči přispěla Nadace ČEZ v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, vzdělání, sportu, kultury nebo právě sociálních služeb.

„Každou snahu o zapojování dětí s hendikepem do běžného fungování společnosti považujeme za dobře vynaložené úsilí, které si zaslouží obdiv i podporu. Věříme, že jim pomoc asistentů pomůže při vytváření návyků a sociálních vazeb,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…