Hasiči v době koronavirové krize

27.04.2020 7:32

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, generálporučík Ing. Drahoslav Ryba, který je aktuálně také členem stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu, a ředitel odboru IZS a výkonu služby MV-generálního ředitelství HZS ČR, plukovník Dr. Ing. Zdeněk Hanuška, který v době koronavirové krize zastává funkci náčelníka štábu generálního ředitele HZS ČR, byli hosty pořadu Webinář, který připravuje Sdružení místních samospráv ČR, na téma „Hasiči v době koronavirové krize“, Otázky tentokrát pokládal starosta obce Křižánky a místopředseda Sdružení místních samospráv ČR, Jan Sedláček.

Hasiči v době koronavirové krize
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Společně diskutovali například to, jak fungují a jaké jsou aktuální úkoly krizových štábů v období koronavirové krize, jak pracují operační střediska, jaké je nasazení jednotek hasičů u obvyklých zásahů oproti těm, které souvisí s nouzovým stavem. Zmínili se o spolupráci Hasičského záchranného sboru ČR se zástupci obcí, řešili současnou legislativu, ocenili zapojení dobrovolných hasičů, zhodnotili jejich možnosti, techniku, a prostředky, které mají k dispozici. Především však řešili otázky spojené s každodenní činností hasičů.

„Hasiči tady vždy byli, jsou a budou proto, aby pomáhali lidem“, reagoval generálporučík Ing. Drahoslav Ryba na otázku Jana Sedláčka, jaká je v době koronavirové krize atmosféra u hasičů. Generálporučík Ryba dále sdělil, že kromě běžné práce u zásahů musí hasiči plnit i mimořádné úkoly, což vyplývá z § 3 zákona o hasičském záchranném sboru, a jde právě o pomoc v případech, jakou je koronavirová krize.  K takovým úkolům jsou hasiči vycvičeni, mají ochranné prostředky, avšak plnění takového úkolu nesmí ohrozit jejich běžnou činnost.

Na dotaz, jak je to s ochrannými prostředky u hasičů, generálporučík Ryba odpověděl, že hasiči ochranné prostředky, které potřebují ke své práci, mají. Používají respirátory FFP2, ochranné masky v kombinaci s filtry, dýchací techniku a ochranné oděvy. Plukovník Hanuška doplnil, že jsme omezenou zásobu ochranných prostředků měli i na začátku koronavirové krize a do 20. března jsme je distribuovali krajům, a to nejen profesionálním hasičům, ale také jednotkám dobrovolných hasičů.

Jan Sedláček zmínil, že hasiči, ať už profesionální nebo dobrovolní jsou považováni starosty obcí za důležitou složku společnosti, což se nyní ukazuje a řekl, že si toho velmi váží. Zmínil fakt, že je toho na hasiče v současné době příliš a zajímal se, jaké je rozložení směn. Generálporučík Ryba sdělil, že hasiči pracují ve 3 směnách po 24 hodinách, přičemž směny jsou dále rozčleněny, pro případ, že by se stalo, že by někdo onemocněl Covid-19 a celá směna musela do karantény. Plukovník Hanuška zmínil, že v případě, že se nakazí některý z hasičů, musí být vydezinfikovaná celá stanice. V současné době je nakažených 11 hasičů a v karanténě je 77. Co se týče zásahů, kde je pravděpodobnost, že se zasahující hasiči mohou nakazit, plukovník Hanuška ubezpečil, že hasiči jsou dostatečně chráněni ochrannými prostředky.

Kromě aktuálních opatření v souvislosti s novým koronavirem však pánové hovořili také o „standardní“ výjezdové činnosti, které se v celé ČR věnuje na 6.500 hasičů. Současné suché počasí a s tím spojený zvýšený výskyt požárů v lesích a přírodním prostředí, který je způsobený především vypalováním trávy a pálením klestí, hasiče vydatně zaměstnává. Zatím nejhorší letošní situace byla 6. dubna, kdy hasiči vyjížděli k 6krát většímu množství požárů, než je dlouhodobý denní průměr. Nicméně se jedná o zásahy, které jsou pro toto roční období typické.

Na poslední otázku, kterou poslal účastník diskuse na chatu: „Jak hodnotíte připravenost Hasičského záchranného sboru ČR, respektive celého systému na současnou situaci?“  generálporučík Drahoslav Ryba odpověděl, že Hasičský záchranný sbor ČR i jednotky dobrovolných hasičů sehrávají vysoce pozitivní roli, odvedli a stále odvádějí obrovský kus práce a chtěl by jim za jejich obětavou práci poděkovat.

Celý rozhovor naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…