Hejtman Netolický: Kraj pokračuje v jednáních s železničními dopravci

10.04.2018 9:15

Jednání o výběru dopravce, který bude příštích deset let zajišťovat regionální železniční dopravu v Pardubickém kraji, pokračují.

Hejtman Netolický: Kraj pokračuje v jednáních s železničními dopravci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michalem Kortyšem se znovu setkali s představiteli Českých drah, aby si ujasnili další náležitosti možné spolupráce včetně plánu rekonstrukce vozového parku se zaměřením na motorové vozy řady 810.

„Naším hlavním záměrem je, aby na železničních tratích jezdily nové, případně modernizované vozy. Každý z uchazečů nabízí jiná řešení, která se ovšem promítnou ve výsledné ceně za vlakokilometr. Při pořízení nových vozů záleží na tom, zda Pardubický kraj, respektive dopravci budou úspěšní při čerpání Operačního programu Doprava II. Nedovedu si představit, že by bez jakýchkoliv změn byly do ukončení platnosti smlouvy bez jakýchkoliv změn v provozu například motorové vozy řady 810. V roce, kdy bude smlouva končit, by tyto vozy jezdily téměř 50 let. Mohlo by se tak jednat o šrot na kolejích, který by obsluhoval naše regionální tratě,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Jednáme proto o modernizaci těchto vozů s tím, že kromě často neviditelných změn v technické části chceme, aby se změna příznivě dotkla i samotných cestujících. Kromě pohodlnějších sedaček chceme zajistit klimatizaci, připojení k bezdrátovému internetu, ale také zásuvky 230V a USB. Jsou to všechno věci, které do dopravy 21. století jednoznačně patří,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Chceme, aby investované prostředky nabídly cestujícím dostatečný komfort, a navíc se za všech okolností chováme jako řádný hospodář, a proto nám jde o maximální efektivitu vynaložených prostředků. Ostatně tato zakázka za celých 10 let se bude pohybovat v celkové předpokládané hodnotě 3,5 miliardy korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Společně s hejtmanem se jednání se zástupci Českých drah zúčastnil také náměstek pro dopravu Michal Kortyš. „Naše jednání s dopravci směřují pomalu k tomu, že oslovíme jednoho konkrétního dopravce a budeme s ním jednat o finálním znění smlouvy. Chceme, aby došlo ke zkvalitnění služeb v rámci dopravní obslužnosti a případně nákup nových vlakových souprav. Postup, který nyní probíhá, je na základě nezávazných konzultací, jejichž výsledkem bude výběr jednoho konkrétního dopravce. Tato možnost výrazným způsobem posiluje pozici objednatele při jednáních s dopravci,“ uvedl krajský radní pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…