Hejtman Netolický: Zakarpatským horským záchranářům pomůžeme se satelitní navigací

15.11.2017 18:12

V červenci letošního roku Pardubický kraj dokončil projekt, který měl za cíl zvýšit akceschopnost Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti, a to vytvořením účelových tematických map a zavedením navigační podpory v dané oblasti. Nyní krajští radní schválili další etapu této spolupráce.

Hejtman Netolický: Zakarpatským horským záchranářům pomůžeme se satelitní navigací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Pardubický kraj v rámci dalšího projektu naučí horské záchranáře v Zakarpatské oblasti Ukrajiny využívat technologie GIS a GPS. „Cílem spolupráce bude proškolit určené osoby ze Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti v obsluze softwaru pro práci s geografickými daty a používání přístrojů satelitní navigace GPS,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Dalším bodem pak bude zavedení systému takzvaných „bodů záchrany“ a jejich zřizování v horských a rozsáhlých lesních oblastech, což významně napomůže při záchraně zraněných a ztracených návštěvníků v řídce osídlených lokalitách,“ dodal hejtman Netolický s tím, že projekt by se měl realizovat od listopadu letošního roku do září 2018.

Darované přístroje pokryjí potřeby záchranářů

„Horským záchranářům na Ukrajině věnujeme 10 kusů přístrojů satelitní navigace GPSMAP 64s PRO s příslušenstvím v celkové pořizovací ceně do sto tisíc korun,“ informoval dále hejtman. Ten také uvedl, že přístroje budou využívány k vyhledávání osob, ke sběru dat pro nově vytvářený geografický informační systém a při řešení mimořádných událostí v terénu. „Navigace budou typově identické a tudíž kompatibilní s 15 kusy přístrojů, které jsme poskytli v předchozím projektu. Celkový počet 25 kusů přístrojů tak pokryje potřeby celé Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti,“ dodal Martin Netolický s tím, že finančně se na projektu budou podílet obě strany. Pardubický kraj pořídí přístroje GPS nebo zajistí tisky mapových kompozic, Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti zajistí pořízení počítačů pro provoz účelových softwarů a obstará podmínky pro školení.

První část projektu tvořila mapy

V první etapě spolupráce našeho regionu a horských záchranářů ze Zakarpatské oblasti, která probíhala od října 2016 do července 2017, nejprve odborníci z Pardubického kraje sesbírali data a následně je zpracovali v mapových programech. Ačkoli obě strany spolu komunikovaly především elektronicky, součástí projektu byly i dvě pracovní návštěvy na Ukrajině. „Účelem první návštěvy bylo nainstalovat vybraný software pro GIS a GPS. Na druhé návštěvě pak odborníci z Pardubického kraje učili horské záchranáře, jak používat špičkový přístroj satelitní navigace, který od kraje obdrželi darem v počtu patnácti kusů,“ řekl Josef Bidmon, zastupitel Pardubického kraje a předseda Výboru pro integrovaný záchranný systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…