Hejtman i jeho první náměstek si přejí, aby kraje měly v nové vládě partnera, nikoliv nepřítele

24.10.2013 16:30

Náměstek hejtmana Středočeského kraje Miloš Petera svolal na čtvrtek 24. října 2013 mimořádnou tiskovou konferenci, na které se vyjádřil k aktuálním problémům, které nejvíce trápí obyvatele Středočeského kraje.

Hejtman i jeho první náměstek si přejí, aby kraje měly v nové vládě partnera, nikoliv nepřítele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Vedení kraje má zájem, aby konečně skončila válka mezi centrální vládou a krajskými samosprávami. Po sedmi letech pravicových vlád kraje potřebují mít konečně na centrální úrovni vládu, která pro ně bude partnerem, nikoli nepřítelem. Od roku 2006 pravicové vlády premiérů Topolánka a Nečase soustavně útočily na krajské samosprávy a služby, které tyto kraje poskytují občanům. Zároveň pravicové strany opakovaně prokazovaly neschopnost krajské problémy řešit, naopak celou řadu nových komplikací vytvářely,“ řekl náměstek Miloš Petera.

S kritikou bývalých pravicových vlád souhlasí i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který na mimořádné tiskové konferenci nebyl přítomen z důvodů plnění jiných pracovních povinností. „V uplynulých sedmi letech se v krajích velmi negativně projevila například neschopnost vlád uspokojivě řešit situaci českého zdravotnictví. Dále došlo k zastavení, nebo omezení kofinancování Regionálních operačních programů (ROP). Přitom právě ROP jsou dlouhodobě nejúspěšnější programy, které na rozdíl od centrálních programů, přinášejí do ČR tisíce pracovních míst a stovky miliard korun. Kritická situace nastala i v bezpečnostních sborech, které rovněž postihly škrty a propouštění. A v neposlední řadě na rozpočty krajů velmi tvrdě dopadla takzvaná vládní reforma sociálních služeb, která by ovšem bez pomoci krajů znamenala jejich úplnou likvidaci,“ připomněl hejtman Josef Řihák.

Náměstek hejtmana Miloš Petera dále na tiskové konferenci podrobně hovořil o čtyřech oblastech, v nichž se nejvíce negativně projevil vliv pravicových vlád v uplynulých sedmi letech – v dopravě, v sociální péči, ve zdravotnictví a v růstu nezaměstnanosti. „V oblasti dopravy má Středočeský kraj obrovský deficit v oblasti investic do rekonstrukce silnic II. a III. tříd. Státní fond dopravní infrastruktury, který nám na tyto investice přispívá, nijak nezohlednil rozsah komunikací, které Středočeský kraj spravuje. Je třeba přehodnotit rozpočtové určení daní a přijmout takové legislativní úpravy, které zabrání využívat málo kapacitní krajské silnice pro těžkou tranzitní dopravu,“ zdůraznil náměstek Miloš Petera.

Krajské poskytovatele sociálních služeb podle prvního náměstka hejtmana Miloše Petery již několik let trápí nedostatek finančních prostředků na zajištění vlastního provozu. „Letos končí významné financování preventivních sociálních služeb z fondů Evropské unie prostřednictvím Středočeského kraje. Na rok 2014 Středočeský kraj získal prostředky z evropských fondů zhruba jen ve výši 90 milionů korun. Přitom do těchto služeb šlo z evropských peněz za období 2011, 2012 a 2013 přibližně 560 milionů korun. Jestliže Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR nenavýší poskytovatelům sociální péče finanční prostředky na rok 2014, bude situace sociálních služeb ve Středočeském kraji kritická,“ uvedl náměstek středočeského hejtmana.

Středočeský kraj rovněž spoléhá na pomoc státu prostřednictvím investičních pobídek s cílem využít takzvaných brownfieldů. „Chceme do kraje přivést nové investory. To neznamená stavět rozsáhlé sklady s minimem pracovníků na zemědělské půdě, ale výrobní a jiné podniky, které nabídnou práci mnoha lidem. Pomoc kraje se zaměří především na okresy Příbram, Kolín, Kladno a Mělník,“ doplnil Miloš Petera.

V oblasti zdravotnictví upozornil statutární zástupce středočeského hejtmana na nutnost změnit úhradovou vyhlášku, kterou schválila minulá Nečasova vláda.

„Naše krajské nemocnice se vlivem této nové úhradové vyhlášky, která jim meziročně snížila příjmy o pět procent, se čím dál více propadají do ztráty. Pokud se něco nezmění, může se stát, že nemocnice budou muset začít omezovat zdravotní péči,“ varoval náměstek Miloš Petera. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…