Hejtmani Zimola a Pröll podepsali memorandum, jihočeští záchranáři mohou oficiálně zasahovat i v Dolním Rakousku

12.10.2016 21:23

Na území Dolního Rakouska může zasahovat sanita s jihočeskými záchranáři, stejně jako se naši jižní sousedé dostanou k pacientům na jihu Čech. Na místo zásahu prostě vyjedou ti, kteří k němu mají nejblíže. A stejně tak je dopraví do nejbližšího, či nejoptimálnějšího zdravotnického zařízení.

Hejtmani Zimola a Pröll podepsali memorandum, jihočeští záchranáři mohou oficiálně zasahovat i v Dolním Rakousku
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Společné foto jihočeských a dolnorakouských záchranářů

Platnost memoranda, které tuto přeshraniční spolupráci záchranných služeb umožňuje, podepsali jihočeský hejtman Jiří Zimola a jeho dolnorakouský protějšek Erwin Pröll s tím, že není časově omezena.

Hejtman Zimola: Peníze nejsou priorita, důležité je lidské zdraví

„Jsem velmi rád, že jsme tuto spolupráci podepsali, protože, tak jako je hranice s Dolním Rakouskem delší, je i potřeba této spolupráce větší,“ uvedl hejtman Jiří Zimola a připomněl, že koncem září byla stejná dohoda podepsána i s Horním Rakouskem. Zdůraznil dále, že smlouva neřeší primárně finance. „Zdraví obyvatel našich zemí je priorita, peníze jsou v pořadí důležitosti až daleko za ním,“ upozornil Zimola s tím, že v boji o lidské zdraví jde o vteřiny a ne o národnost záchranářů. Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská doplnila, že velkou výhodou právě podepsané spolupráce je možnost společného zásahu obou záchranek při větších neštěstích.

Dolnorakouský hejtman Erwin Pröll zdůraznil, že právě podepsaná smlouva je vyvrcholením desítek let trvající exelentní spolupráce s hejtmanem Zimolou. „Tato spolupráce přesně ztělesňuje to, co by mělo být cílem každého politika, totiž aby se lidem dařilo lépe. To tato dohoda přesně splňuje,“ uvedl Pröll a dodal, že příprava dokumentu trvala téměř tři roky.

Ředitel Slabý: Je jedno, na které straně hranic upadnete, zvedne vás ten, kdo je nejblíž

Podpis memoranda vítá i ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) Marek Slabý a upozorňuje, že největší přínos má pro pacienty. „Je jedno, na které straně hranice člověk upadne, zvedne ho ten, kdo je k němu nejblíž,“ nastínil Slabý. Smlouva podle něj  umožňuje záchranářům chovat se na území Rakouska stejně, jako v České republice. „Můžeme použít modrý maják, léčit na území Rakouska, stejně jako Rakušani mohou léčit u nás, velenického pacienta můžeme hospitalizovat v Gmündu, když to situace vyžaduje, prostě chovat se, jako dobří sousedé,“ uzavřel ředitel záchranky s tím, že dosud nebylo možno na území Rakouska provádět léčebné úkony, nebo jezdit takzvaně na maják.

Stejné memorandum je již podepsáno s Horním Rakouskem a Bavorskem. Pacienti mohou pro lékařskou pomoc volat v Rakousku číslo 144, což je ekvivalent naší 155, či krizovou linku 112, která platí v obou těchto státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …