Helppes: Pozor na falešné asistenční a vodící psy

31.07.2019 10:05

Celý svět se stále více potýká s problémem tzv. falešných asistenčních a vodících psů. Tento problém, který poškozuje jak lidi s postižením a jejich psí pomocníky, tak i dárce a kvalitní výcvikové subjekty, se již netýká pouze USA, ale také Evropy, včetně České republiky.

Helppes: Pozor na falešné asistenční a vodící psy
Foto: Praha 5
Popisek: Slavnostní promoce absolventů výcviku asistenčních a vodících psů

Asistenční a vodící psy lze odlišit od běžných psů a identifikovat tím, že nosí služební postroj.

V USA mají největší problémy s vydáváním a prodejem falešných speciálních postrojů i služebních průkazů a certifikátů, na jejichž základě pak lidé na veřejnosti vydávají svého domácího mazlíčka za služebního – pomáhajícího psa. 

Jedná se o problém celosvětový, který se snaží řešit jak mezinárodní organizace Assistance Dogs International, tak i Evropský normalizační výbor (CEN), kde ČR, prostřednictvím České agentury pro standardizaci, zastupuje již od roku 2016 nezisková organizace Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené, o.p.s.

Asistenční a vodící psi jsou životně důležitými společníky pro osoby se zdravotním postižením, pilně a nezištně jim pomáhají žít jejich život s co největší svobodou a chrání je před nebezpečím. 

V ČR se potýkáme dlouhodobě také s tzv. falešnými asistenčními a vodícími psy, ale v jiné, možná i nebezpečnější formě. Není zde totiž klamána pouze veřejnost, ale také přímo lidé s postižením. Některé výcvikové subjekty totiž zneužívají systém a předávají lidem s postižením psy, kteří neprošli řádným speciálním výcvikem a jsou mnohdy nebezpeční jak pro své majitele, tak mohou být nebezpeční i pro své okolí. 

V USA ve Virginii byla podána žaloba na organizaci Service Dogs, která vydávala za vycvičené asistenční psy, značící pokles či vzestup hladiny cukru v krvi, tříměsíční štěňata, která prodávala za 25 tisíc dolarů. Diabetikům bylo řečeno, že jim bude poskytnuta dodatečná podpora a výcvik psa, ale po předání štěněte žádosti diabetiků o podporu organizace ignorovala.

V Irsku je vyšetřována organizace Service Dogs Ireland, která tvrdila, že cvičí dle standardů Assistance Dogs International / Europe. Tato organizace, krom toho, že byla obviněna z krutosti při výcviku psů, za vycvičené asistenční psy vydávala psy po několikatýdenním výcviku, který běžně trvá několik měsíců. V Irsku proto vyzvali osoby s postižením, aby se obraceli pouze na akreditované organizace.      

 „Výrobci“ tzv. falešných asistenčních a vodících psů v ČR jsou si vědomi nejen toho, že u nás jsou soudní spory v této oblasti velmi složité, dlouhotrvající a lidé s postižením nemají finanční prostředky na právníky, ale jsou si vědomi i toho, že než člověk s postižením zjistí, že pes není vůbec vycvičen, vznikne mezi ním a psem silná citová vazba, a než by se postižený vzdal svého vytouženého psa, raději trpí se psem, který mu místo pomocí je spíše na obtíž. Není ani výjimkou, že výcvikový subjekt postiženému vyhrožuje, tvrdí mu, že prokáže u soudu, že pes byl skvěle vycvičen, ale on ho zkazil, že mu bude muset vracet peníze atp. A když už na soudní spor dojde, soudy neberou v potaz, že se jedná o živého tvora a soudní spor trvá podstatně déle, než aktivní život psa. Jeden takový soudní spor o nevycvičeného vodícího psa probíhal v ČR přes pět let. Nakonec soud uznal soukromou cvičitelku vinnou, ale mezi tím prakticky uplynul celý aktivní život psa a nevidomá se dostala do závažných existenčních problémů, protože Úřad práce, který ji na vodícího psa přispěl, po ní vyžadoval exekučně vrácení celé částky přes 270.000,-Kč ihned, tedy před ukončením dlouhého soudního sporu.

Je mnoho spolků i jednotlivců, kteří se vydávají za odborné výcvikové subjekty. Podíváme-li se na některé z nich blíže, dokonce i zjistíme, že honosný název nepatří žádnému registrovanému subjektu, ale že se jedná o smyšlený název, za kterým stojí jednotlivec, který obchoduje se psy sám na sebe, ale finanční prostředky vybírá na nějaký vymyšlený, zato líbivý název „ničeho“. Ti „důvtipnější“ si založí spolek, což je úkon velmi jednoduchý. Stačí dát dohromady tři osoby, vytvořit stanovy a podat žádost o zápis do spolkového rejstříku u příslušného rejstříkovému soudu. Přes spolek se totiž dá ještě lépe manipulovat nejen se zájemci o psí pomocníky, ale také s dárci a sponzory. 

Opravdoví asistenční a vodící psi jsou vycvičeni k plnění specifických úkonů pro člověka. Pomáhají lidem se zdravotním postižením mnoha způsoby, od poskytování podpory při chůzi, podávání upuštěných předmětů, při otevírání dveří, bezpečné vedení nevidomého, zastavení dítěte na chodníku, po upozornění svého majitele na pokles nebo zvýšení hladiny cukru v krvi a přivolání pomoci. Asistenční a vodící psi absolvují velmi specializovaný, dlouhodobý výcvik, aby se naučili, jak tyto dovednosti provádět. Výcvik také učí psy ohledně jejich chování, jako například neštěkání, neskákání na lidi, nehonění zvěře, i jak se koncentrovat na svého majitele a nenechat se rušit okolím. 

Bohužel, tzv. falešní asistenční a vodící psi velmi často nejsou vycvičeni nejen k deklarovaným specifickým úkonům, ale neovládají ani základní ovladatelnost a sociální chování. Falešní asistenční psi tedy nejsou dobrou zprávou pro společnost. Mohou vystavit opravdové psí pomocníky v nebezpečí, protože tito netrénovaní psi mohou vykazovat negativní chování na veřejnosti, včetně štěkání, skákání na lidi, a mohou být i agresivní, ale veřejnost je nemá jak rozpoznat. 

Jedinou zárukou kvality jsou psi, kteří byli vycvičeni subjekty, které získaly akreditaci mezinárodních odborných organizací. Na světě existují dvě odborné organizace, které, po důkladném prověření hodnotiteli, udílejí výcvikovým subjektům akreditace, a to vždy maximálně na dobu 5 let. Po uplynutí doby, po kterou byla akreditace udělena, musí přísné akreditační řízení subjekt absolvovat znovu. Jedná se o organizace Assistance Dogs International (pro asistenční a vodící psy) a International Guide Dog Federation (pro vodící psy). 

Lidé s postižením, kteří mají tzv. falešné asistenční psy, se mohou dostat do problémů, a to zejména v zahraničí a při cestování letadlem. Většina leteckých společností totiž na palubu letadla nepustí psa, který nebyl vycvičen akreditovanou organizací. 

Pokud potřebujete legitimního asistenčního či vodícího psa, nebo se chystáte přispět na jejich výcvik, velmi snadno si můžete ověřit, který ze subjektů je držitelem mezinárodní akreditace a je tedy nejen zárukou předávání skutečných asistenčních či vodících psů, ale i péče o tyto psy po jejich předání do služby a servisních služeb pro držitele těchto psů – osoby s postižením. 

Ověřit si, zda subjekt je či není akreditován, je velmi jednoduché – všechny akreditované subjekty s tzv. plným členstvím jsou na webových stránkách těchto organizací uvedeny. 

V ČR získalo dosud mezinárodní akreditaci pět výcvikových subjektů. 

U Assistance Dogs International se jedná o dvě organizace ZDE:
Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené, o.p.s.
Pestrá, o.p.s.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…