Hitem letošní zimy na Šumavě budou vyjížďky na sáních i záchranářský pes

30.11.2013 10:16

Romantická projížďka na voze taženým koňmi, nové pozorovací místo v přezimovací obůrce a záchranářský pes Bady se stanou hlavním tahákem letošní zimy v Národním parku Šumava. Správa šumavského parku na zimu připravila celkem 111 akcí, což je o dvacet procent více než loni.

Hitem letošní zimy na Šumavě budou vyjížďky na sáních i záchranářský pes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

Nudíte se?! Přijeďte na Šumavu, protože Šumavě se nuda vyhýbá! A můžete se o tom přesvědčit hned tuto zimu. Správa šumavského parku přichystala pro letošní zimní sezónu celkem 111 programů, což je o jednu pětinu více než loni. „Šumava to již není kůrovec. Šumava už není ani místo pro aktivisty přivázané ke stromům. Šumava je především překrásná příroda. Je to místo pro dovolené a pro odpočinek. Hlavně místo pro zábavu. Naším mottem je Žijeme s přírodou a příroda s námi. Že v zimě na Šumavě opravdu nebude nuda, ukazuje i to, že jsme pro návštěvníky připravili ještě více zábavy než loni,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

První důležitou akcí bude Zahájení zimní sezóny, které se bude konat na Kvildě v sobotu 28.12. 2013.

Novinkou a zároveň jedním z hlavních taháků letošní sezóny budou pravidelné ukázky práce záchranářského psa Badyho.

„Bady je vycvičený pro hledání ztracených lidí v lese nebo v horách zkrátka v přírodě. Bady je českým šampionem v plošném vyhledávání lidí z roku 2008. Absolvoval i zkoušky pro hledání lidí zasypaných pod lavinou,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek pro vztahy s veřejností a zároveň psovod Badyho. Program se bude opakovat každé dva týdny, vždy v informačním středisku na Rokytě.

Až napadne sníh, může každý vyrazit na romantické projížďky v saních tažených koňmi v okolí Modravy a Strážného. Telefonicky se může každý objednávat již dnes. Termíny si mohou všichni zarezervovat a další informace získat na telefonech Jiří Dráb (Modrava) - 731 530 291 a Miloš Pozděna (Strážný) – 731 530 292.

V loňském roce se staly velice oblíbené výlety na sněžnicích - novinkou letošní sezóny, tak budou výlety na sněžnicích pro rodiny s dětmi. Ty se budou organizovat v informačních střediscích na Kvildě, Stožci, v Kašperských Horách a nově i na Rokytě. „Rokyta se od příštího roku začne profilovat jako informační středisko zaměřené na rodiny s dětmi a seniory. Tomu už je přizpůsobený i zdejší zimní program,“ vysvětluje náměstek Tomáš Fait.

Například výlety na sněžnicích se budou jmenovat Za Vydrýskem a skorcem do Povydří a budou tematicky zaměřeny na poznání života v tomto malebném šumavském údolí. Rezervovat se je možné již teď na emailu – rokyta@npsumava.cz nebo na telefonu 376 599 009 (od 9 do 16 hodin). Výlety se tu budou organizovat každý týden, stejně jako jinde.

Tradičně obrovský zájem lze čekat o pozorovací obůrky v přezimovacích obůrkách pro jelenovitou zvěř. „Kvůli obrovskému zájmu ze strany veřejnosti otevřeme další pozorovací místo v přezimovací obůrce Zahrádky nedaleko Borových Lad,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Zajímavostí budou i přednášky, které ve Vimperku organizuje Ladislav Čepička, zdejší nový vedoucí Muzea při zámku ve Vimperku. Všichni se mohou těšit na přednášky o šumavských vánočních zvycích a tradicích (9.12.18 hodin),  působení svobodných zednářů na Šumavě (23.1. 18 hodin) či šumavských loveckých zbraních (27.3. 18 hodin)

„Stejně jako v předchozích letech budou v programech pro veřejnost tradiční tvořivé dílny, předvánoční klábosení, organizované výlety do Národního parku Bavorský les nebo kurzy antistresového malování. I tento rok je možné domluvit si komentovanou procházku s pracovníkem Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava,“ uzavírá Petra Střelečková, Správa NP a CHKO Šumava.

Všechny programy pro veřejnost jsou uvedené v brožuře, která je zadarmo k dostání na všech Informačních střediscích Správy NP a CHKO Šumava.nost hnízdění a kontrolujeme i další potencionální lokality, kde by sokol mohl hnízdit," uvádí David Melichar z Českého svazu ochránců přírody Plzeňsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…