Hnutí Oživení hledalo cenzuru v radničních novinách. Zde jsou výsledky

28.04.2015 17:26

Unikátní monitoring cenzury radničních zpravodajů dokončen. Sdružení Oživení uveřejnilo hlavní výsledky hodnocení 500 čísel radničních novin. Občané mohou sami nahlašovat problematické zpravodaje.

Hnutí Oživení hledalo cenzuru v radničních novinách. Zde jsou výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Provedli jsme unikátní obsahovou analýzu 500 čísel radničních zpravodajů celkem stovky samospráv v rámci projektu Hlásnátrouba.cz. Analýza navazuje na první podobný průzkum z roku 2006, nově však probíhala pomocí speciální webové aplikace pro přesné měření analyzovaných ploch periodik.

Hlavní zjištění:

• Cenzura radničních novin je stále masívní. Od roku 2006 nedošlo k žádné významné změně.
• Každé druhé periodikum neobsahuje ani náznak alternativních názorů vůči politice radnice.
• Nejvíce prostoru pro alternativní názory v r. 2014 poskytoval zpravodaj v Kostomlatech nad Labem (54,08 %).
• V průměru informování jednoho občana stojí ročně 13 Kč, námi sledovaný vzorek 100 samospráv takto ročně utratí 83,6 milionů korun.
• Ve 43 % případů byli místní politici nadprůměrně zmiňováni v článcích a v každém třetím čísle měli nadprůměrný počet fotek. Nechtěného prvenství v tomto směru dosáhly zpravodaje Příbrami a Moravskoslezského kraje. Například v jednom čísle Zpravodaje Kahan byl průměrný počet fotek překročen 9 krát, počet zmínek pak 6 krát.

Na nově spuštěném webu si mohou uživatelé vyhledat dle regionů hodnocené zpravodaje a procházet detailní hodnocení jednotlivých čísel stránku po stránce se zobrazením reklamy, alternativních názorů, fotek atp.

Důležitým prvkem webu je možnost uživatelů nahlašovat problematická čísla k vyhodnocení. Uživatelé stránek budou moci tyto podněty také dále známkovat a komentovat jejich obsah.

Součástí projektu je také poskytování poradenství místním zastupitelům, kteří jsou kráceni na svých právech na přiměřený prostor pro své názory v místním periodiku. Naši právníci aktivně pomáhají řadě místních zastupitelů domoci se svých práv.

Projekt zapojuje občany, zastupitele i vedení radnic do řešení problému zneužívání radničních periodik. Krom hodnocení plánujeme sestavit pro radnice manuál, jak lépe zpravodaje vydávat a také se zaměříme na legislativní změny, shrnuje plány Oldřich Kužílek, spolupracující expert a autor metody hodnocení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…