Horská služba: Ohleduplnost a nepřeceňování schopností

03.03.2023 20:14 | Tisková zpráva

Ohleduplnost a nepřeceňování schopností. To jsou, mimo kvalitního a dobře seřízeného vybavení, dva základní principy, které je třeba dodržovat při pohybu na sjezdových tratích. Pro všechny lyžaře by mělo být pochopitelně i závazné Desatero FIS pohybu na sjezdových tratích.

Horská služba: Ohleduplnost a nepřeceňování schopností
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

Současné počasí, které se již nezadržitelně blíží k typickému jarnímu lyžování, má vliv na kvalitu povrchu sjezdových tratí. Ráno jsou sjezdovky ztvrdlé s velmi rychlým povrchem, v průběhu dne dojde k změknutí vlivem slunečních paprsků a v odpolednich hodinách dochází k ztvrdnutí rozbrázděné sněhové pokrývky. Každá z těchto situaci má svá rizika a je na lyžařích, aby dostatečně přizpůsobili rychlost a techniku jízdy s ohledem na bezpečnost sebe i ostatních.

Bohužel, ne vždy se vše podaří a jedním z příkladů je včerejší zásah kolegů z Beskyd. Po poledni na svazích Opálené došlo ke srážce dvou lyžařů. Desetiletá dívka byla v rámci srážky odmrštěna mimo sjezdovou trať a narazila do zídky. Její mnohočetná poranění znamenala složitý zásah, který byl pro horské záchranáře ukončen předáním LZS s transportem do FN Ostrava.

Obdobně složité zásahy se dnes odehrály v Krkonoších, kdy na ztvrdlém povrchu tři lyžaři, v průběhu jedné hodiny nezvládli jízdu a jejich dovolená pokračovala ošetřením Horskou službou a nedobrovolným transportem do nemocnice za pomoci LZS Libereckého a LZS Královéhradeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…