Horská služba: Resuscitace cyklisty v Jizerských horách při ČT Author Cup

10.10.2022 12:39 | Tisková zpráva

Jednoho z účastníků ČT Author Cup v Jizerských horách postihl při závodech v sobotu 8. října srdeční kolaps. Díky laické resuscitaci i rychlému zásahu záchranářů se ho podařilo zachránit.

Horská služba: Resuscitace cyklisty v Jizerských horách při ČT Author Cup
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

K události došlo pod občerstvovací stanicí Knajpa. Třiapadesátiletý muž tam spadl z kola a byl v bezvědomí. Později se ukázalo, že dostal srdeční infarkt. Na místo vyrazili dva horští záchranáři i s automatizovaným defibrilátorem (AED). Mezitím začala laická resuscitace kolemjedoucím závodníkem. Laická není možná úplně to správné slovo, protože onen závodník je shodou okolností příslušník HZS Jihomoravského kraje. Navíc mu pomáhala turistka, povoláním zdravotní sestra, která šla kolem.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„My jsme na místo dorazili zhruba 4 minuty po nahlášení události. Do záchrany jsme ihned zapojili automatizovaný defibrilátor, který nám doporučil jeden výboj,“ popisuje situaci jeden ze zasahujících členů Horské služby Radek Semerádt.

Po prvním výboji následovaly další dvě minuty resuscitace a další výboj. Po druhém výboji cyklista lidově řečeno „naskočil“. Resuscitace pokračovala i za pomocí ambuvaku dál a za chvíli se muž vrátil k životu. Oxygenoterapie aplikovali záchranáři i po naložení do terénního vozu Horské služby, která sportovce odvezla na Smědavu. Tam už čekal vůz ZZS Libereckého kraje. Jeho posádka si pacienta přebrala a transportovala do nemocnice.

„V těchto případech bývá rychlá laická resuscitace klíčová. Cyklista s infarktem měl opravdu štěstí, že v tu chvíli byli v okolí lidé, kteří věděli, jak ji provádět. I my jim touto cestou velmi děkujeme za spolupráci,“ komentoval zásah náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…