Horská služba: Spolupráce ZZS LK je pro návštěvníky Jizerských hor zárukou jejich bezpečí

07.03.2023 15:02 | Tisková zpráva

Tři složité zásahy mají za sebou záchranáři z Libereckého kraje. Spolupráci Horské služby Jizerské hory a zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje včera prověřily tři koordinačně složité zásahy v rychlém sledu za sebou.

Horská služba: Spolupráce ZZS LK je pro návštěvníky Jizerských hor zárukou jejich bezpečí
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

První, resuscitace běžkaře kam přijeli záchranáři HS s AED a kyslíkem cca za 7 minut po nahlášení, aby převzali doposud laicky prováděné oživování a zároveň na místo dostali do dalších cca 4 minut posádku RZP s lékařem. Resuscitace 67 letého muže probíhala za spolupráce obou složek po dobu cca 1 hodiny, bohužel se špatným koncem.

O několik hodin později se obdobná událost stala u Bufetu na Smědavě. 67 letý turista se náhle sesunul k zemi bez známek života. Rychlý zásah obsluhy bufetu, který prováděl za pomoci dispečinku ZZS resuscitaci za využití AED v režimu tak zvaného TANR / telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace / a opět rychlý příjezd záchranáře HS znamenal pro pacienta velkou šanci na zotavení. Do vrtulníku LZS LK byl předáván za kontinuální resuscitace pomocí automatického zařízení pro resuscitaci LUCAS.

Do třetice se v odpoledních hodinách dostal do potíží diabetik s nastupující hypoglykemií na staré uzavřené cestě. Tuto diagnózu stanovil naprosto bezchybně na místě záchranář HS a správně se postaral o pacienta. Celá akce proběhla úspěšně díky použití aplikace Záchranka. I přesto, že postižený nereagoval na zpětné volání, bylo možno lokalizovat jeho polohu a urychleně mu poskytnout pomoc v situaci, která jej přímo ohrožovala na životě.

„Spolupráce Horské služby, ZZS a LZS je v Libereckém kraji již dlouhodobě na vysoké úrovni. Profesionalita záchranářů, organizační schopnosti , technické dovednosti a v neposlední řadě jejich obětavost již dokázala v regionu zachránit množství životů a nebo zkrátit rekonvalescenci pacientu a zmírnit následky na minimum“ dodal k tématu spolupráce mluvčí ZZS LK Michal Georgiev.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…