Bryndza má ve slovenské gastronomii dlouholetou historii a dodnes je považována za tradiční slovenský výrobek. „Slovenská bryndza“ je dokonce zapsána v registru tradičních chráněných produktů Evropské unie. Liptov připravuje tento ojedinělý hrudkový sýr z horského mléka, které dávají ovce a krávy pasoucí se pod Tatrami. Jsou to právě tyto pastviny, které dodávají slovenské bryndze její lahodnou chuť a vůni. Podíl ovčího mléka v bryndze je minimálně 50 %, čímž splňuje označení „slovenská bryndza“. Liptovské kopce pod Tatrami jsou pro tento účel ideální, rostou na nich bylinky, které mléku dodávají jedinečnou chuť, barvu a aroma.
„Bryndza není známá jen na slovenských talířích, do jídelníčku ji zařazuje každý, kdo se zajímá o zdravou výživu. Konzumace bryndzy pomáhá předcházet civilizačním chorobám, nepodporuje ukládání tuku, má protirakovinné účinky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu,“ říká Valérie Mihališinová, senior brand manager značky Liptov. K prověření autentičnosti a původu horského mléka, které se používá při výrobě bryndzy a ostatních sýrů, slovenská značka Liptov spustila pro slovenské a české spotřebitele online kampaň LIPTOVEČKA (ZDE).
Druhým výrobkem, který Liptov představuje na českém trhu, je pařený sýr vyrobený z horského mléka a soli a speciálně připravený na gril. Pološtiepok na gril, jako už zní z názvu výrobku, je určený ke zdravému grilování (zdravé grilování bez karcinogenů = ne na přímém ohni a při teplotě do 400°C). Stačí ho jen vyndat z obalu a položit na gril (doporučujeme použít grilovací plát a nepokládat ho na přímý oheň), nebo jen na pánvičku v kuchyni po celý rok. Sýr je uzený na pravém bukovém dřevě, které mu dodává lahodnou chuť a příjemnou pevnou konzistenci.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva