Horské mléko z Liptova na talíři

19.05.2016 17:23 | Zprávy

Výrobky z mléka z horských oblastí slovenského Liptova přináší na český trh stejnojmenná slovenská značka Liptov. Její sýry, sýrové speciality i bryndza jsou úzce spojeny s dlouholetou tradicí sýrařských mistrů liptovského regionu. A i to je důvod, proč v produktech této značky nenajdete žádné konzervační látky ani jiné umělé přísady. V těchto dnech se do popředí portfolia značky Liptov dostávají dva speciální produkty – bryndza a Pološtiepok na gril.

Horské mléko z Liptova na talíři
Foto: archiv
Popisek: Liptov - logo

Bryndza má ve slovenské gastronomii dlouholetou historii a dodnes je považována za tradiční slovenský výrobek. „Slovenská bryndza“ je dokonce zapsána v registru tradičních chráněných produktů Evropské unie. Liptov připravuje tento ojedinělý hrudkový sýr z horského mléka, které dávají ovce a krávy pasoucí se pod Tatrami. Jsou to právě tyto pastviny, které dodávají slovenské bryndze její lahodnou chuť a vůni. Podíl ovčího mléka v bryndze je minimálně 50 %, čímž splňuje označení „slovenská bryndza“. Liptovské kopce pod Tatrami jsou pro tento účel ideální, rostou na nich bylinky, které mléku dodávají jedinečnou chuť, barvu a aroma.

„Bryndza není známá jen na slovenských talířích, do jídelníčku ji zařazuje každý, kdo se zajímá o zdravou výživu. Konzumace bryndzy pomáhá předcházet civilizačním chorobám, nepodporuje ukládání tuku, má protirakovinné účinky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu,“ říká Valérie Mihališinová, senior brand manager značky Liptov. K prověření autentičnosti a původu horského mléka, které se používá při výrobě bryndzy a ostatních sýrů, slovenská značka Liptov spustila pro slovenské a české spotřebitele online kampaň LIPTOVEČKA (ZDE).

Druhým výrobkem, který Liptov představuje na českém trhu, je pařený sýr vyrobený z horského mléka a soli a speciálně připravený na gril. Pološtiepok na gril, jako už zní z názvu výrobku, je určený ke zdravému grilování (zdravé grilování bez karcinogenů = ne na přímém ohni a při teplotě do 400°C). Stačí ho jen vyndat z obalu a položit na gril (doporučujeme použít grilovací plát a nepokládat ho na přímý oheň), nebo jen na pánvičku v kuchyni po celý rok. Sýr je uzený na pravém bukovém dřevě, které mu dodává lahodnou chuť a příjemnou pevnou konzistenci.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Lidé mají právo žít offline

Souhlasím s tím, co píšete a je dobře, že máte podporu offline v programu, ale digitalizace je v mnohém také dobrá a tento stát je pořád pozadu. Být online máte v programu taky? A jak se třeba díváte na možnost volit online?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS: Druhý modul leteckého hašení, tentokrát do Severní Makedonie

22:03 HZS: Druhý modul leteckého hašení, tentokrát do Severní Makedonie

Severní Makedonie požádala o mezinárodní pomoc prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie.