Hospodářská a sociální rada Mostecka řešila rozvoj venkova

01.06.2022 22:54 | Tisková zpráva

Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM) měla na programu pravidelného květnového jednání především problematiku rozvoje venkova. Zástupci Místní akční skupiny (MAS) Naděje členy regionální tripartity seznámili se svou aktuální činností i nejbližšími plány. Dalším stěžejním tématem byly přípravy na červnový Sněm HSRM.

Hospodářská a sociální rada Mostecka řešila rozvoj venkova
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

Petr Pillár, předseda správní rady MAS Naděje, informoval o přípravách k dotačním výzvám pro období 2021 až 2027 a o chystaném velkém projektu v operačním programu Zaměstnanost +. Ve druhé polovině letošního roku plánuje MAS Naděje vyhlášení výzvy na Podporu komunitního života na venkově. Z ní mohou být z prostředků Ústeckého kraje prostřednictvím MAS Naděje financovány malé projekty, například kulturní akce. Začátkem příštího roku bude vyhlášena výzva z Programu rozvoje venkova na pomoc obcím například s projekty obnovy veřejných prostranství, investic do mateřských a základních škol, do staveb a vybavení zbrojnic dobrovolných hasičů, obnovy vybraných kulturních památek, podpory kulturních a spolkových zařízení a také na podporu zemědělství.

MAS Naděje mezi roky 2014 až 2020 podpořila 28 projektů z Programu rozvoje venkova částkou 15,9 milionu korun. Dalších 40,5 milionu bylo rozděleno mezi 20 projektů z Integrovaného regionálního operačního programu a 9 projektů získalo podporu ve výši 13,5 milionu korun z Operačního programu zaměstnanost. Poměrně malý zájem byl mezi žadateli o podporu z Operačního programu životní prostředí, nakonec z něj získaly podporu pouze tři projekty.

Další informace o aktivitách MAS Naděje jsou k dispozici na webových stránkách Hospodářské a sociální rady Mostecka.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Projektový manažer Tomáš Harant pak členům regionální tripartity představil strategický projekt Animace pro spravedlivou transformaci. Realizovat se bude v následujících 4 letech a bude zaměřen na animaci území celého Ústeckého kraje místními akčními skupinami, kterých na jeho území působí celkem 9. Úkolem místních akčních skupin bude mimo jiné seznamovat všechny potenciální žadatele o podporu z Operačního programu Spravedlivá transformace s aktuálními výzvami, možnostmi čerpání podpor a budou zároveň působit jako konzultační opora.

Dalším důležitým bodem květnového jednání HSRM byla příprava Sněmu, který se uskuteční 13. června v Mostě. Sněm se koná pravidelně dvakrát ročně, v červnu a prosinci, pololetní Sněm řeší především ekonomické záležitosti. Také letos proto bude jedním z důležitých bodů hospodaření HSRM za uplynulý rok.

Členové regionální tripartity dostali na jednání informaci od Drahomíry Karasové o dubnové návštěvě ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky v Obrnicích. Jednalo se zde o byznysu s chudobou, příspěvcích na bydlení nebo sociálním bydlení v sociálně vyloučených lokalitách. Ministr navštívil nízkoprahové centrum a také vybydlený dům v obci. V červnu by se v Obrnicích mělo konat výjezdního zasedání Výboru pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality Zastupitelstva Ústeckého kraje.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 53 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…