Hospodářská komora: 13. platy letos vyplatí svým zaměstnancům více firem než loni. Nejčastěji v rozmezí 18 až 38 tisíc korun

07.12.2019 7:34

Navzdory očekávaného zpomalení růstu české ekonomiky 13. plat nebo odměnu v podobné výši za letošní rok vyplatí svým zaměstnancům rekordních 59 % firem, což je opět více podniků než loni (56 %).

Hospodářská komora: 13. platy letos vyplatí svým zaměstnancům více firem než loni. Nejčastěji v rozmezí 18 až 38 tisíc korun
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Odměny se tak letos dočká 6 z 10 zaměstnanců soukromého sektoru, vyplynulo ze šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

„Část firem vyplatí odměny ve výplatním termínu v prosinci, část začátkem příštího roku – záleží i na tom, v jakém odvětví firma působí. Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnancům bonus vyplatí,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ze šetření mezi zaměstnavateli vyplývá, že 13. plat plánují na přelomu roku vyplatit tři čtvrtiny (75 %) velkých firem, tedy firem s více než 250 zaměstnanci. Odměny letos vyplatí i téměř každá druhá (47 %) mikro firma do 10 zaměstnanců. V roce 2017 jej přitom vyplácela ani ne třetina a před 4 lety pouhá pětina drobných zaměstnavatelů.

Hospodářská komora odhaduje, že letošní odměny v průměru přesáhnou 34 tisíc korun, nejčastěji se budou pohybovat v mírně vyšším pásmu než loni, tj. mezi 18 až 38 tisíci korunami.

Co se týká odvětvového členění, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví, kde v letošním roce pokračuje oživení. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl, který je hlavním tahounem českého hospodářství s největším podílem zaměstnanců.

Zdroj: Komorové barometry, Hospodářská komora ČR, podzim 2016 až podzim 2019

Hospodářská komora předpokládá, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech vzroste letos průměrná nominální mzda o 7,2 %. Vloni průměrná mzda celorepublikově za celý rok stoupla dle ČSÚ o 7,5 % a dosáhla 31 868 Kč, letos podle nejnovější prognózy Hospodářské komory vzroste o téměř 2400 Kč měsíčně na zhruba 34 200 Kč.

Rychlý růst mezd bude přitom pokračovat, v roce 2020 vzrostou mzdy v průměru o dalších 6,2 %, kdy by průměrná mzda celorepublikově mohla překonat hranici 36 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …