Hospodářská komora: 13. platy nebo odměny vyplatí skoro 40 procent firem, nejčastěji v pásmu mezi 22 a 46 tisíci

06.12.2023 13:21 | Tisková zpráva

Navzdory nepříznivé situaci způsobené zejména energetickou krizí 13. plat, vánoční prémie nebo odměnu v podobné výši za letošní rok vyplatí svým zaměstnancům stejně či mírně více firem než loni. Odměn se tak letos dočkají 4 z 10 zaměstnanců v soukromé sféře, vyplynulo ze šetření Hospodářské komory mezi podniky.

Hospodářská komora: 13. platy nebo odměny vyplatí skoro 40 procent firem, nejčastěji v pásmu mezi 22 a 46 tisíci
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Řada zaměstnavatelů pomáhala zaměstnancům zmírňovat dopady zdražování, a proto vedle zvyšování mezd v průběhu roku vyplácela i různé mimořádné příspěvky, jednorázové nebo i opakované, například čtvrtletní. Podniky, kterým se letos dařilo, pamatují na své zaměstnance i na konci roku. Firmy se snaží těmito finančními bonusy udržet své zaměstnance. Uvědomují si, že si nemůžou dovolit přijít o zkušené zaměstnance s kvalifikací, která je na trhu práce nedostatková,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Část firem 13. platy nebo bonusy vyplatí ve výplatním termínu v prosinci, další firmy se je chystají vyplatit v lednu nebo v prvním čtvrtletí roku 2024. Nejčastěji plánují odměnit své zaměstnance velké (68 % firem) a střední firmy (43 %), které tento benefit zaměstnancům často poskytují každoročně.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Odměny patrně budou vyšší než v předchozích letech, a to v pásmu mezi 22 až 46 tisíci Kč, bude ale záležet podnik od podniku i podle odvětví. Na odměny dosáhnou spíše zaměstnanci působící ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu, nejméně se budou vyplácet v oblasti osobních služeb a služeb převážně pro podniky.

Hospodářská komora předpokládá, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech vzroste letošní průměrná nominální mzda meziročně zhruba o 3 tis. Kč na 43 600 Kč. Umírněná dynamika mezd přitom letos patří k nejdůležitějším důvodům zpomalení inflace.

Růst mezd bude pokračovat i v roce 2024, kdy vzrostou v průměru o dalších 7 %. Průměrná mzda celorepublikově by mohla dosáhnout částky 46 700 Kč, meziroční nárůst tak bude činit 3 100 Kč.

Mzdy v příštím roce porostou i reálně, protože inflace za celý rok 2024 by mohla podle poslední prognózy Hospodářské komory klesnout na hodnotu 3,3 %. V roce 2024 by také mohlo dojít k oživení spotřeby domácností.

Hospodářská komora upozorňuje, že se Česko se ocitlo v „pasti středních příjmů“ a při současné struktuře ekonomiky bude další sbližování s úrovní vyspělejších států velmi obtížné. Aby růst mezd nezpomalil, tuzemské firmy a celá ekonomika si budou muset projít náročným transformačním obdobím a přesunout se k produkci s vyšší přidanou hodnotou.

Problémem současné ekonomiky je, že generuje pouze nízkou přidanou hodnotu. V mezinárodním srovnání je vytvořená přidaná hodnota jedna z nejnižších v celé Evropské unii, České republice patří dokonce až 24. příčka z 27 států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…