Hospodářská komora: Digitální automatické spřahování vagónů - výzva železničního trhu

07.02.2023 13:33 | Tisková zpráva

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý požádal eurokomisařku pro dopravu Adinu Văleanovou o zapojení českých dopravců do testování systému automatického spojování vlakových vozů.

Hospodářská komora: Digitální automatické spřahování vagónů - výzva železničního trhu
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Vůči způsobu zavádění této inovace panuje u železničních dopravců nedůvěra. Obávají se povinnosti rozsáhle a nárazově investovat do nového vagónového parku, modernizovat podstatnou část flotily a dalších investičních a provozních nákladů. Proces transformace může také vést ke ztrátám na železničním dopravním trhu, který pravděpodobně nedokáže vyšší ekonomická efektivita nákladní železniční dopravy s digitálním automatickým spřahováním kompenzovat,“ tlumočí obavy podnikatelů působících na železnici prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Digitální automatické spřahování (DAC) bude největší evropskou inovační iniciativou v železniční nákladní dopravě. Automatické spojování a oddělování vagónů nákladních vlaků se má stát zásadním faktorem pro modernizaci a digitalizaci nákladní železniční dopravy. Evropa si od této novinky slibuje zvýšení efektivity a bezpečnosti na tratích.

Hospodářská komora ale upozorňuje, že zatím není jasné, jak bude program zavádění DAC ze strany Evropské unie financován. DAC a jeho související součásti mají být před zavedením standardizovány. Někteří čeští železniční dopravci jsou přesvědčeni o tom, že testování by mělo postupně od prototypů a předváděcích jízd v různých podmínkách přejít do reálného železničního provozu.

„Evropské komisi a projektovým týmům pro zavádění DAC z organizace Europe´s Rail proto navrhujeme vytvořit společně s železničními dopravci programový rámec, v němž by se testování mohlo uskutečnit. Důležitým prvkem tohoto přístupu je snaha umožnit také českým podnikům železničního průmyslu, aby včas mohly tento projekt sledovat a výrobně a obchodně se na něm na domácím i evropském trhu podílet,“ dodává místopředseda Dopravní sekce Hospodářské komory Jan Sechter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…