Hospodářská komora: Firmy se chtějí podílet na obnově Ukrajiny, vládě doporučují aktivovat další finanční zdroje

27.09.2023 13:21 | Tisková zpráva

Nevyčerpané prostředky z covidového záchranného programu Covid Plus je možné využít na podporu českých firem při pomoci s poválečnou obnovou Ukrajiny. Podnikatelé během kulatého stolu Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy se státní pojišťovnou EGAP v pražském Florentinu zároveň k tomuto požadavku zformulovali společné stanovisko, které adresovali ministerstvu financí a resortu průmyslu a obchodu.

Hospodářská komora: Firmy se chtějí podílet na obnově Ukrajiny, vládě doporučují aktivovat další finanční zdroje
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Po covidové pandemii přišla pro české firmy další výzva v podobě jejich pomoci válkou zasažené Ukrajině. Covid-19 je aktuálně pod kontrolou a podnikatelům bezprostředně nehrozí pandemická opatření v podobě omezování jejich byznysu. Přealokování zbylých prostředků ze záchranného programu Covid Plus do rozpočtu pojišťovny EGAP proto považujeme za logické a efektivní,“ vysvětlil prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Exportní pojišťovna EGAP aktuálně nabízí českým firmám vyvážejícím na Ukrajinu pojištění kryté speciálním programem Fond Ukrajina. Jako první jej využil tradiční výrobce zemědělské techniky BEDNAR FMT z Rychnova nad Kněžnou. Do lvovské oblasti tak zamíří širokozáběrové stroje určené právě pro rozsáhlá ukrajinská obilná pole.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

„Aktuálně zpracováváme zhruba další dvě desítky žádostí o pojištění vývozu na Ukrajinu v celkovém objemu přesahujícím 250 milionů korun. Nejčastěji se chtějí pojistit právě výrobci zemědělské techniky a také potravinářské firmy. S rostoucím zájmem firem o pomoc Ukrajině poroste i potřeba zajištění financování případů na Ukrajině,“ říká David Havlíček, předseda představenstva EGAP.

Kulatými stoly a dalšími akcemi chce Hospodářská komora i Svaz průmyslu zvýšit informovanost podnikatelské veřejnosti o možnostech exportu na Ukrajinu a způsobech pomoci tamní ekonomice. „Téměř dvě pětiny českých firem postrádají podle čerstvého šetření Hospodářské komory konkrétní informace o možnostech investic a poválečné pomoci na Ukrajině. Chybí jim nejen informace o potřebách ukrajinské strany, ale také podrobnosti o tom, jakými konkrétními způsoby se v obnově angažuje česká vláda. To chceme postupně spolu s partnery měnit a přispět k rozvoji obchodních vztahů,“ dodává Zdeněk Zajíček.

„Aby se Ukrajina vrátila po invazi do standardů 21. století, bude klíčová především synchronizace, adresná a rychlá obnova země. Zajištění této obnovy bude možné jen ve spolupráci s firmami, ať českými nebo zahraničními. Za Svaz průmyslu a dopravy budeme usilovat o to, aby k vyjednávání zakázek docházelo v transparentním režimu a aby byly podmínky účasti nastaveny rovnoměrně. České firmy musí k tomu dostat od státu stejnou institucionální a finanční podporu jako firmy z ostatních členských zemí EU, a to jak ve fázi přípravné, tak během samotné realizace,“ říká ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáš Martin.

O poválečné obnově a možnostech spolupráce jednaly české firmy už v červenci přímo na Ukrajině se zástupci místních samospráv i firem. Třicítka českých podnikatelů tehdy pod vedením Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy doprovodila na pracovní cestě vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …