Hospodářská komora: Nová ranvej a další investice jsou pro rozvoj pražského letiště i české ekonomiky nezbytné

16.12.2020 16:14

Letiště Václava Havla Praha se bez rozšíření svých kapacit a výstavby nové paralelní přistávací a vzletové dráhy v příštích letech neobejde.

Hospodářská komora: Nová ranvej a další investice jsou pro rozvoj pražského letiště i české ekonomiky nezbytné
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Pokud bude politická reprezentace stavbu z jakéhokoliv důvodu blokovat, hrozí přesunutí kapacit osobní i nákladní dopravy z ČR na ostatní letiště v regionu střední Evropy a výrazný dopad na celou českou ekonomiku. Hospodářská komora na to upozorňuje v souvislosti se zamítavým stanoviskem Rady hlavního města ohledně výstavby nové ranveje na pražském letišti. Jeho rozvojem by se mělo 17. prosince zabývat také pražské zastupitelstvo.

Hospodářská komora upozorňuje, že stávající kapacita letiště přestává rostoucímu zájmu o přepravu stačit. „Ačkoliv pandemie koronaviru letos výrazně utlumila letecký provoz po celém světě, v dalších letech čeká tento druh přepravy nepochybně rychlý rozvoj. Tomu se musí přizpůsobit i největší letiště v zemi, kterému bez nových kapacit a přistávací dráhy hrozí, že bude v evropském letectví hrát druhou ligu,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zároveň připomíná, že investice na Letišti Václava Havla Praha mají dlouhodobou podporu vlády.

Pražské letiště, které loni přepravilo rekordních 17,8 mil. cestujících, začínají navíc rychle dohánět další města v regionu střední Evropy. Např. Letiště Vídeň plánuje do roku 2028 investice v přepočtu za 65 mld. korun a k tomu výstavbu třetí dráhy. Budapešťské letiště Ference Liszta už předloni otevřelo novou část terminálu a jeho kapacita vzrostla o 6 mil. cestujících ročně. Dalším výrazným konkurentem Prahy je od letošního podzimu také nově otevřené berlínské letiště Williho Brandta s předpokládanou kapacitou přes 40 mil. pasažérů ročně.

Letadla do tuzemska přiváží kromě turistů také byznysmeny a rozšíření Letiště Václava Havla Praha může velkou měrou přispět k rozvoji mezinárodního obchodu. „Musíme si uvědomit, že kromě turismu letiště slouží i jako klíčové kapacity pro obchodní cesty. Pokud Praha při rozvoji svého letiště zaspí, bude to mít negativní vliv na vnímání naší země jako dostupné byznysové destinace,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský, v jehož gesci jsou mj. zahraniční aktivity a podpora exportu.

Hospodářská komora odmítá i další z argumentů pražského rady, která ve schváleném usnesení vyzývá vládu, aby se soustředila spíše na rozvoj regionálních letišť. „Proti modernizaci dalších menších tuzemských letišť samozřejmě nic nemáme. Ta se mohou uplatnit například v oblasti cargo přepravy a tímto směrem se do budoucna rozvíjet. Na nutnosti zkapacitnění Letiště Václava Havla Praha to ale nic nemění,“ dodává Jakubský.

Z těchto důvodů považuje Hospodářská komora rozhodnutí pražských radních o odmítnutí plánu výstavby nové dráhy na Letišti Václava Havla Praha za nezodpovědné a krátkozraké. Magistrátem často zmiňovaný dopad letištních investic na životní prostředí a komfort obyvatel je přitom velmi diskutabilní.

„Díky paralelní dráze se v noční době uleví celému okolí letiště. V nočních hodinách bude po dostavbě dráhy letecký provoz od půlnoci do půl šesté ráno úplně uzavřen. Plánovaným zrušením stávající vedlejší dráhy 12 / 30 navíc dojde k absolutnímu snížení hlukové zátěže z leteckého provozu v hustě osídlených částech Prahy a Kladenska,“ připomíná předseda Dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy by se mělo dalším rozvojem letiště zabývat při schvalování změny územního plánu pro novou ranvej na svém zasedání 17. prosince. „Zastupitelé by měli vyvolat věcnou diskuzi se zapojením odborníků na leteckou dopravu. V sázce je konkurenceschopnost celé naší ekonomiky a dopravního rozvoje, které nesmí padnout za oběť politickým ambicím jakýchkoliv politiků,“ dodává Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…