Hospodářská komora: Reakce na nařízení vlády k minimální mzdě

28.08.2018 15:32

Hospodářská komora České republiky analyzovala návrh nařízení, které po letošním růstu o 1.200 Kč zvýší úroveň minimální mzdy s účinnosti od 1. ledna 2019 o dalších 1.500 Kč, tedy meziročně o 12,3 % na 13.700 Kč.

Hospodářská komora: Reakce na nařízení vlády k minimální mzdě
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora upozorňuje, že od roku 2013 by tak minimální mzda vzrostla už o více než 60 %, aniž by existovaly důkazy, že stejně vzrostla i produktivita práce. Mzdové náklady zaměstnavatele by tak od ledna vzrostly z letošních 16.400 Kč na 18.400 Kč, náklady na pracovní sílu se tak zvýší o dalších 24.000 Kč ročně.

Jestliže minimální mzdu za nekvalifikovanou práci pobírá 150.000 lidí, stát tímto krokem z výplat těchto zaměstnanců a od jejich zaměstnavatelů vybere na dani z příjmu a odvodech navíc 3,6 mld. Kč. Paradoxně tak z navyšování nejnižších výdělků těží z velké části stát, navíc zaměstnavatelé v praxi musí odměňování zaměstnanců odstupňovat, a tak uměle navýšit mzdu i ostatním svým zaměstnancům, ze které plyne do státní kasy vyšší výběr daní a odvodů.

Pokud by skutečně vládě šlo o to, aby se lidem s nejnižším možným výdělkem zvýšila mzda, měla by se důkladně zabývat možností snížit celkové daňové zatížení práce včetně odvodů všem zaměstnavatelům a zaměstnancům v zemi, neboť je v České republice jedno z nejvyšších ze zemí OECD.

Hospodářská komora, jakožto největší podnikatelská organizace, skokové zvýšení minimální mzdy o dalších 1.500 Kč odmítá a návrh ministryně práce a sociálních věcí považuje za nepřiměřený, sklouzávající k populismu, kterému jsou občané ČR, bohužel, v souvislosti s nastavováním výše minimální mzdy vystaveni už každoročně. Zároveň upozorňuje, že dramatický skok minimální mzdy bude mít rovněž vliv na zamýšlenou automatickou valorizaci nejnižšího výdělku v budoucích letech.

Hospodářská komora rovněž připomíná, že mzdy rostou dlouhodobě a nadále budou růst, vloni všem zaměstnancům průměrně vzrostla o 7 %, letos predikuje více než osmiprocentní růst mezd, stejně tak i v roce 2019, české mzdy rostou rychleji než produktivita. Není proto racionální důvod, aby stát administrativním krokem tlačil na růst mezd.

Věříme, že ve vládě převládne zdravý rozum a vláda návrh ministryně práce a sociálních věcí odmítne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…