Hospodářská komora: Senát dnešním rozhodnutím dal spravedlivě naději i pronajímatelům

17.04.2020 19:35

Hospodářská komora vítá dnešní rozhodnutí Senátu, který vrací návrh zákona ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na nájemce prostor sloužících k podnikání (tisk 239) k přepracování do Poslanecké sněmovny. Horní komora mj. schválila pozměňovací návrh umožňující pronajímatelům poskytnout až 80% státní záruky za nezaplacené nájemné v době koronavirové krize. Návrh tak pamatuje i na skupinu podnikatelů, na kterou původní návrh schválený sněmovnou nemyslel.

Hospodářská komora: Senát dnešním rozhodnutím dal spravedlivě naději i pronajímatelům
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Dlouhodobě jsme na Hospodářské komoře upozorňovali, že by měl být návrh ušitý horkou jehlou v Poslanecké sněmovně korigován tak, aby pronajímatelé, kteří budou výpadkem v příjmech z nájemného postiženi nejvíc, obdrželi od státu alespoň částečnou finanční kompenzaci. Tato varianta se nyní díky senátorům vrací do hry,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podobný postoj zaujali senátoři i ke včera projednávanému bodu upravujícímu nájemní vztahy mezi majiteli a nájemci bytů. I v tomto případě horní komora vrátila poslancům návrh zákona s tím, že navrhuje 80% garance nezaplacených nájmů pro pronajímatele. „I v realitním oboru působí značná část podnikatelů. Ani na ně by neměl stát přenášet břemeno nezaplaceného nájemného, kvůli čemuž by nebyli schopni plnit své závazky. A je dobře, že ani na ně senátoři nezapomněli,“ uzavírá Dlouhý, a proto s výhradou, že čert bývá někdy skryt v detailu, doporučuje poslancům, aby se přiklonili k senátní verzi obou zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…