Hospodářská komora: Zájem českého byznysu o evropské investice potvrdila velká účast na mezinárodní konferenci

23.02.2016 7:35

Včera se v paláci Žofín v Praze konala mezinárodní konference „Investiční plán pro Evropu – nástroj pro posílení hospodářského růstu". Jejím cílem bylo zprostředkovat českým podnikatelům, bankám i startupům informace o rizikových investicích a půjčkách poskytovaných prostřednictvím Evropské investiční banky (EIB) z tzv. Investičního plánu pro Evropu. Víc než tři stovky zúčastněných jsou potvrzením, že zájem o tento typ investic garantovaných rozpočtem EU v ČR je.

Hospodářská komora: Zájem českého byznysu o evropské investice potvrdila velká účast na mezinárodní konferenci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Konference se zúčastnili prezident EIB Werner Hoyer, místopředseda vlády a ministr financí ČR Andrej Babiš, evropská komisařka Věra Jourová, guvernér České národní banky Miroslav Singer a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Záznam z diskusí a program konference jsou k dispozici zde.

„Ačkoliv ekonomika EU již čtvrtým rokem mírně roste, roční míra investic je stále přibližně o 300 miliard eur nižší než před krizí. I proto vznikl tzv. Investiční plán pro Evropu. Jeho cílem je napumpovat do ekonomiky až 315 miliard eur během tří let. Financování projektů, zejména v oblasti energetiky a dopravy, se již v jiných státech EU rozběhlo. V České republice odstartovala iniciativa s podporou financování malých a středních podniků. Aby mohl i český byznys maximálně tuto příležitost využít, zorganizovali jsme tuto konferenci. Jsem také ráda, že EIB dnes oficiálně otevřela svou kancelář v ČR a doufám, že nové investice podpoří růst a vznik nových pracovních míst,“ řekla evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová, která dnes konferenci jménem kolegia evropských komisařů zahájila. 

„Junckerův investiční balíček může představovat jeden z pozitivních impulzů, jak rozhýbat evropskou ekonomiku. Tedy i pro nás - Českou republiku - znějí velmi aktuálně a přitažlivě oblasti, kam by chtěla Evropská komise investice nasměřovat, ať už jde o infrastrukturu (zejména dopravu), energetickou účinnost nebo vzdělávání, výzkum a vývoj. Považuji dnešní konferenci za velice inspirativní a doufám, že akce tohoto druhu napomůže dalšímu rozvoji investic,“ uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Konferenci spoluorganizovalo Zastoupení Evropské komise v ČR a Hospodářská komora ČR.

Více informací o Investičním plánu pro Evropu je k dispozici na těchto webových stránkách: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-and-investment/investment-plan_cs

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…