Hospodářská komora varuje před uplatňováním podnákladových cen v dálkové autobusové dopravě

28.05.2018 19:17

Komentář Emanuela Šípa

Hospodářská komora varuje před uplatňováním podnákladových cen v dálkové autobusové dopravě
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora ČR přijala před nedávnem s potěšením vstup společnosti Flixbus na trh české dálkové a mezinárodní autobusové dopravy. Vidí v tom posílení nabídky na domácím trhu stejně jako možnost využití velké mezinárodní autobusové sítě ve prospěch českých cestujících.

Ke vstupu na nový trh bezpochyby patří akviziční ceny a nejrůznější marketingové nabídky. Není však možné používat podnákladové ceny po dlouhou řadu měsíců a celoplošně, a k tomu účelu přerozdělovat výnosy z jiných spojů s cílem likvidovat domácí konkurenci nebo donutit ji k nevýhodné fúzi. Podle zkušeností Hospodářské komory ČR nevede takový postup k lepšímu uspokojení cestujících, protože po odstranění konkurentů obvykle ceny jízdného vzrostou, kvalita služeb a hustota spojů se sníží a veškerý pozitivní efekt se ztratí. Kromě toho dané praktiky budí oprávněný odpor antimonopolních orgánů.

Chceme v této souvislosti podotknout, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současnosti prověřuje také údajné predátorské ceny monopolního železničního dopravce, státní akciové společnosti České dráhy, v komerční železniční dopravě na trase Praha – Ostrava.

Věříme, že Flixbus jakožto odpovědná mezinárodní společnost tímto způsobem postupovat nebude a uchová si natrvalo dobré jméno i rostoucí oblibu českých cestujících.

Emanuel Šíp
předseda Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…