Hospodářské výsledky skupiny firem Škoda Transportation za rok 2012

17.06.2013 16:00

Auditované a konsolidované tržby skupiny Škoda Transportation za loňský rok představovaly 15,3 mld. korun. Čistý zisk celé skupiny představoval 3 mld. korun. Hospodářské výsledky jsou uváděny podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS).

Hospodářské výsledky skupiny firem Škoda Transportation za rok 2012
Foto: Škoda Transportation
Popisek: Škoda Transportation, ilustrační foto

Výší tržeb potvrdila skupina Škoda Transportation své postavení jedné z největších firem zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě.

Mezi hlavní aktivity skupiny Škoda Transportation patří především výroba lokomotiv, příměstských elektrických vlaků, tramvají, nebo trolejbusů. Skupina také provádí modernizace kolejových vozidel a především rozvíjí vlastní výzkum. Je stabilním firmou se silným postavením na domácím i zahraničním trhu. 

Podíl exportu nových výrobků v roce 2012 dosáhl 46 %, což je přibližně stejná hodnota, jako v roce 2011. Skupina firem Škoda Transportation loni zaměstnávala celkem 3 876 lidí a průměrná mzda činila 29 985 korun, což bylo o 10 % více než byl celostátní průměr. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky celkem 3,3 mld. korun, za rok 2012 se tato částka vyšplhala zhruba na 933 milionů korun. Nejvýznamnějšími projekty výzkumu a vývoje v roce 2012 byl vývoj jednopodlažních jednotek, dvoupodlažních jednotek pro Ukrajinu nebo vývoj nové tramvaje. Na dani z příjmů právnických osob, fyzických osob, sociálním zabezpečení, zdravotním pojištění a ostatních daních zaplatila skupina Škoda Transportation za rok 2012 celkem 1,34 mld. korun.  

Hospodářské výsledky za jednotlivé dceřiné společnosti:

Loni dosáhly tržby samotné Škoda Transportation 6,2 mld. korun, z toho zisk byl 862 mil. korun. V roce 2012 měla společnost celkem 1 162 zaměstnanců.

Za rok 2012 měla Škoda Electric tržby dosahující 3,3 mld. korun. Čistý zisk představoval 607 mil. korun. V loňském roce zaměstnávala společnost celkem 761 lidí.

Škoda Vagonka utržila v roce 2012 celkem 4,5 mld. korun. Čistý zisk byl 1,1 mld. korun. V loňském roce firma průměrně zaměstnávala 524 lidí.

Tržby šumperské společnosti Pars Nova v roce 2012 dosáhly výše 2,4 mld. korun. Čistý zisk v loňském roce byl 468 mil. korun. Pars Nova měla celkem 794 zaměstnanců.

V poslední době uzavřela skupina Škoda Transportation několik významných exportních kontraktů. Podepsala kontrakt s čínskou firmou CSR Sifang Quingdao na poskytnutí licence k technologiím na výrobu nízkopodlažních tramvají typu ForCity (15T). V rámci kontraktu poskytne Škoda Transportation 10letou licenci na výrobu až 400 vozů. Celková hodnota zakázky může dosáhnout až 5 miliard korun.

Dalším významným zahraničním kontraktem je dodávka 60 tramvají pro turecké město Konya v celkové hodnotě 2,6 miliardy korun. Nebo kontrakt s firmou General Electric na dodávku 660 kusů kompletních elektrických pohonů pro 110 lokomotiv určených pro kazašské státní dráhy v hodnotě jedné miliardy korun.

V roce 2012 uzavřela Škoda Transportation zakázku na 9 šestivozových souprav metra do ruského Petrohradu v hodnotě přibližně 2 miliard korun. Dále kontrakt na 31 tramvají pro maďarské město Miskolc v hodnotě 2 miliard korun, nebo na trakční výzbroj pro 23 jednotek metra v čínském městě Su-čou za 0,5 miliardy korun.

Škoda Transportation

Společnost Škoda Transportation je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, trolejbusy, ale i trakční motory či kompletní pohony pro dopravní systémy. Tržby skupiny se každoročně pohybují okolo 15 miliard korun a stabilně už několik let zaměstnává zhruba čtyři tisíce lidí. Škoda Transportation má několik dceřiných společností nebo společných podniků nejen v České republice, ale i v Číně, Polsku nebo Maďarsku. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun. Více na: www.skoda.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…