Hospodářský výsledek Lesů České republiky dosáhl loni před zdaněním téměř pěti miliard

31.03.2017 7:33

Za vlastní výrobky a služby podnik utržil v roce 2016 celkem 10,9 miliard korun. Vytěžilo se 8,1 milionů metrů krychlových dřeva.

Hospodářský výsledek Lesů České republiky dosáhl loni před zdaněním téměř pěti miliard
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Loňský rok byl z pohledu řízení lesnických činností ovlivněn nutnou těžbou stromů napadených kůrovcem. Z vytěžených 8,1 milionů m3 dřeva představovalo více než polovinu kalamitní dříví, které je prodejné za výrazně nižší cenu. Dosažený hospodářský výsledek je vzhledem k tomu mírně nižší než v předchozích letech. Přesto se stále řadí k nejlepším v historii podniku,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Do státního rozpočtu podnik odvedl v roce 2016 celkem 5,6 miliard korun. Lesy ČR přinesly v posledních třech letech státu více než 20 miliard korun, v roce 2014 to bylo 6,5 miliard korun a v roce 2015 pak 8,3 miliardy korun.

V loňském roce podnik pokračoval v restitučním řízení s církvemi a náboženskými skupinami. Vyřízeno je tak už více než 99 procent výzev. „Do konce loňského roku jsme vydali 128 313 hektarů pozemků a 367 staveb,“ uvedl Daniel Szórád.

Loni podnik uspořil, zejména při nákupu externích služeb, konkrétně v oblasti IT služeb, a to 32 milionů korun, a dalších šest milionů na právních službách.

„Opět jsme podpořili lesnické školy, a to téměř dvěma miliony korun. Uhradili jsme také 4,5 milionu korun za čištění Bořího lesa od munice z druhé světové války. Kromě toho jsme likvidovali veřejné skládky, prováděli jsme protierozní opatření. Tyto veřejně prospěšné činnosti stály více než 13 milionů korun. K tomu přičtěme 42 milionů korun investovaných v regionech v rámci Programu 2020 do péče o drobné lesnické, historické a kulturní objekty, lesní odpočívadla, útulny i lesního informačního systému. Podílíme se také na tvorbě a obnově značení turistických tras.

Na 2500 místech jsme zřídili body záchrany. Valašskému muzeu v přírodě dříví jsme loni darovali dříví v hodnotě 108 tisíc korun na obnovu vyhořelé chaty Libušín. Pokračovali jsme i v sociálním programu, tedy v sezónním zaměstnávání nezaměstnaných. Loni jsme do projektu vložili 27 milionů korun,“ dodal Daniel Szórád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…