Hrad: Den otevřených dveří v Muzeu Řádu Bílého lva

06.12.2022 12:39 | Tisková zpráva

Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu připravily den otevřených dveří v novém Muzeu Řádu Bílého lva na Pražském hradě. Muzeum se pro širokou veřejnost zdarma otevře ve středu dne 7. prosince 2022 od 12.30 do 17 hodin, a to volně, bez nutnosti předchozí rezervace. Přístup do muzea je ze III. nádvoří Pražského hradu vstupem pod balkonem.

Hrad: Den otevřených dveří v Muzeu Řádu Bílého lva
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

S návrhem na vybudování řádového muzea přišel jako první již v roce 1922 Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, ceremoniář prezidenta Masaryka a první sekretář Československého řádu Bílého lva. Myšlenku se podařilo zrealizovat v letošním roce, tedy po 100 letech, a Muzeum bylo před dvěma týdny slavnostně otevřeno prezidentem republiky. Jeho otevřením zároveň došlo poprvé v historii k trvalému zpřístupnění části reprezentačních prostor Pražského hradu široké veřejnosti.

Tyto nádherné sály a salony budou moci návštěvníci dne otevřených dveří rovněž obdivovat, včetně historického nábytku a uměleckých děl ze sbírek Pražského hradu, kterými jsou místnosti muzea vybaveny.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Návštěvníci během dne otevřených dveří navštíví rozsáhlou expozici nejen o našich státních vyznamenáních, ale též o státních symbolech naší země. Středobodem celé expozice je Řádový kabinet, ve kterém je prezentován Řád Bílého lva v jeho různých podobách. Nejvýznamnějšími exponáty jsou tři řádové řetězy (z let 1924, 1961 a 1994) a jeden unikátní prototyp řetězu z 20. let 20. století. Nechybí ani originál Českého šlechtického kříže z roku 1814, který posloužil tvůrcům řádu jako jeden z inspiračních zdrojů.

Během prohlídky se návštěvníci seznámí také s funkcí prezidenta republiky včetně historie této instituce od dob první republiky po současnost. Zvláštní místnost je věnována období protektorátu, exilové Kanceláři prezidenta republiky za II. světové války a letům 1948 až 1989.

Expozice je doplněna o Numismatický kabinet připravený ve spolupráci s Českou numismatickou společností, který prezentuje vzácné exponáty z českých sbírek a vývoj mincovnictví na českém území.

Na pobočce České pošty na III. hradním nádvoří bude možné získat pouze v tento den příležitostné razítko, v jehož obrazové části nalezneme historický - prvorepublikový klenot řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…