Hrad: Prezident republiky zaslal dopis starostovi brazilských Lidic

17.06.2022 21:44 | Tisková zpráva

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal dopis Josému Osmar de Almeidovi, starostovi brazilské obce Lidice.

Hrad: Prezident republiky zaslal dopis starostovi brazilských Lidic
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský hrad otevřel zahrady, Jelení příkop a zrušil plošné kontroly. Nádvoří Pražského hradu zůstala i nadále uzavřena

Vážený pane starosto,

dovolte mi, abych Vás u příležitosti 80. výročí lidické tragédie a 78. výročí přejmenování Vaší obce na Lidice, co nejsrdečněji pozdravil a poděkoval Vám za podporu, kterou věnujete České republice a památce obětem hrůzných událostí druhé světlové války, které postihly české Lidice.

Těší mě, že i na druhé straně zeměkoule se dokážou lidé sžít s touto událostí a vyjádřit úctu, například i tak významným gestem, jako je přejmenování obce. Je vidět, že ač jsou naše země geograficky vzdáleny, existuje mezi nimi pevné pouto sounáležitosti a přátelství. Dodnes si čeští občané podpory brazilského lidu váží a uvědomují si význam kroku, který jste v roce 1944 podnikli.

Oceňuji také, že se daří i nadále navazovat spolupráci mezi zastupitelskými úřady České republiky v Brazílii a obcí Lidice v prefektuře Rio Claro. V posledních letech se podařilo uskutečnit projekty na obnovu školky a jeslí Pražského Jezulátka po velkých záplavách, spolupráce se rozvíjí také se státní základní a střední školou Edvarda Beneše a Baťovým kulturním centrem. Důkazem úcty brazilského lidu k obětem lidického masakru je také výstava o vyhlazení obce Lidice v kostele sv. Antonína, kde se nachází také socha Pražského Jezulátka. Velmi si všech těchto aktivit vážím.

Jsem rád, že v těžkých dobách světové historie, jakou je bohužel i současnost, si dokážeme najít chvilku a připomenout si hrůzy dob minulých, a to nejen proto, abychom vyjádřili úctu všem obětem a pozůstalým, ale také jako varování, aby již k podobným událostem nedocházelo.

Vážený pane starosto, přeji Vám, ať Vaše obec prosperuje a žije v míru a pokoji a ať památka Lidic v Brazílii nadále žije.

S úctou

Miloš Zeman
prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…