Hygienická (ne)úroveň restaurací v Královéhradeckém kraji v datech

17.02.2015 19:00

Krajská hygienická stanice aktuálně eviduje 3762 provozoven všech typů stravovacích služeb, ve kterých provádíme kontroly. Frekvence kontrol v jednotlivých typech provozoven se odvíjí i od vyhodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele, tj. zákazníky těchto provozoven.

Hygienická (ne)úroveň restaurací v Královéhradeckém kraji v datech
Foto: Krajská hygienická stanice Hradec Králové
Popisek: Kontrola hygieny v restauracích - ilustrační foto

Celkem 1217 kontrol, z toho 435 finančních sankcí v celkové výši 1 679 000 Kč – taková je bilance v restauracích, bufetech, jídelnách, pivnicích, vinárnách, kavárnách, hernách, provozovnách rychlého občerstvení nebo stáncích za loňský rok v Královéhradeckém kraji.

V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena. Navíc ve 14 případech bylo nutné nařídit likvidaci pokrmů a v 10 případech zakázat používání vody vzhledem k její neodpovídající jakosti.

KHS Královéhradeckého kraje řešila v oblasti hygieny výživy celkem 138 podnětů spotřebitelů, téměř polovina z nich byla oprávněných.

Rozebereme-li závady podrobněji, zjistíme, že v každé čtvrté provozovně byly zachyceny potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo prošlou dobou spotřeby. V obdobném počtu nebyly dodrženy bezpečné teploty při výdeji nebo rozvozu pokrmů, které zaručují jejich zdravotní nezávadnost. Ve více jak třetině zařízení jsme se setkali s rozpracovanými surovinami, které nebyly nijak označené. Nebylo tedy možné zjistit, jaké je např. datum spotřeby nebo o jakou konkrétní surovinu se vůbec jedná. Až 28% provozoven bylo v celkově špatném stavu – neudržované, plné špíny a nepořádku. V 15% provozoven se také špatně zacházelo s potravinářským odpadem, v několika byl dokonce prokázán výskyt trusu hlodavců. V téměř polovině provozoven jsme objevili stavební závady jako je např. odpadávající omítka, nefunkční baterie u umyvadel na mytí rukou, oprýskané povrchy na vnitřním zařízení, poškozené obklady, nefunkční odtokové kanálky v podlaze, vydrolená dlažba atd. Ve více jak čtvrtině zařízení provozovatel nebyl schopen dokázat, že jeho zaměstnanci jsou proškoleni k práci ve stravovacích službách, v 41% provozoven byla zjištěna pochybení v průvodní dokumentaci související s dodržováním správného a bezpečného postupu při výrobě pokrmů (tzv. HACCP).

Bylo prověřeno také 121 kuchyní, které vyrábějí pokrmy pro zdravotnická zařízení, domovy důchodů a zařízení sociálních služeb a kuchyní tzv. závodních. V těchto zařízeních se pracovníci hygieny s tak závažnými nedostatky nesetkávají, což je pro spotřebitele dobrou zprávou.

Přestože výsledky kontrol nejsou v každém jednotlivém případě prezentovány ve sdělovacích prostředcích, mají jistě smysl. Jejich cílem není byrokratická zátěž provozovatelů, ale zajištění zdravotní bezpečnosti podávaných pokrmů.

Od ledna 2015 provádějí kontroly v provozovnách stravovacích služeb také další 2 kontrolní orgány, a to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS). To však nic nemění na faktu, že krajským hygienickým stanicím nadále zůstávají kompetence dané zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a to s cílem ochránit zdraví spotřebitelů.

Seznam provozoven, ve kterých byly v roce 2014 zjištěny hrubé hygienické závady včetně detailnějších informací ke stažení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Krajská hygienická stanice HK

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…