Hygienická stanice Praha: Hlavní koupací sezóna již pro hygieniky začala

01.06.2019 12:57

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) je na začátek koupací sezóny 2019 připravena. Koupací sezóna byla stanovena Ministerstvem zdravotnictví od 30. května do 1. září. Kromě zákona o ochraně veřejného zdraví (zákon č. 258/2000 Sb.) se hygienici řídí také vyhláškou, která stanovuje hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch (vyhláška č. 238/2011 Sb.).

Hygienická stanice Praha: Hlavní koupací sezóna již pro hygieniky začala
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

K zahájení vzorkování koupací vody v přírodních koupalištích došlo začátkem minulého týdne, a to podle pravidel monitorovacího kalendáře, kterým je stanovena četnost a rozsah sledovaných ukazatelů. Sledují se fekální znečištění, sinice, chlorofyl, vodní květ, mikroskopický obraz, průhlednost a provádí se vizuální kontrola. V biotopech s přírodním čištěním vody a také betonové nádrži se četnost a rozsah odebraných vzorků řídí dle platné legislativy.

Nedílnou součást celého procesu tvoří i vyhodnocení laboratorních výsledků odebraných vzorků, a to jak odebraných samotnými provozovateli, tak i v rámci tzv. supervize, kterou provádí HSHMP během probíhající sezóny.

HSHMP letos sleduje následující zařízení: biotop Radotín, Lhotku, přírodní koupaliště Hostivař, Džbán, Motolský rybník a Divokou Šárku. Ve výčtu koupacích lokalit pro letošní sezónu v hlavním městě chybí přírodní koupaliště Šeberák. To prochází revitalizací a momentálně je vypuštěno. Během uplynulé sezóny zde po většinu období platil zákaz koupání z důvodu přemnožení sinic.

I letos budou výsledky analýz pravidelně publikovány na internetových stránkách HSHMP (ZDE).

Z prvních odběrů vzorků je kvalita vody hodnocena na stupni 1, a to jako voda vhodná ke koupání. Vzhledem k tomu, že počasí zatím neodpovídá letnímu charakteru koupací sezóny, je předpoklad, že kvalita vody se může v průběhu sezóny měnit.

Proto HSHMP doporučuje sledovat aktuální informace o kvalitě koupacích vod na území hlavního města Prahy zveřejňované prostřednictvím internetového odkazu ZDE. Další odběry byly realizovány v pondělí 27. 5. 2019, jejich výsledky budou známy do konce tohoto týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…