Hygienická stanice Praha: Pravidelné kontroly dětských pískovišť

17.11.2019 12:03

Hra na dětském pískovišti patří k oblíbeným venkovním aktivitám nejmenších dětí. Pískovišti jsou také zpravidla vybavovány venkovní hrací plochy mateřských škol. Pískoviště nalezneme rovněž na veřejných hřištích pro děti, ale i jiných veřejných plochách.

Hygienická stanice Praha: Pravidelné kontroly dětských pískovišť
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Hygienické stanice jako orgány ochrany veřejného zdraví, tedy i Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP"), dozorují taková pískoviště, která jsou součástí venkovních hracích ploch provozovaných konkrétním provozovatelem. Vedle zahrad mateřských škol to tedy jsou většinou hrací plochy s pískovištěm zřizované radnicemi či jinými subjekty v rámci sportovišť či parků. Taková hřiště jsou k tomu účelu kolaudována stavebními úřady a zpravidla označená či opatřená návštěvním řádem. Ostatní volně přístupná pískoviště nejsou předmětem státního zdravotního dozoru a jejich používání je tzv. na vlastní nebezpečí. Která pískoviště jsou tedy dozorována – tuto informaci poskytne místně příslušné pracoviště hygienické stanice. Přílohou tohoto sdělení je aktualizovaný seznam sledovaných veřejných hracích ploch v Praze – ZDE.

HSHMP provádí kontrolu (státní zdravotní dozor – dále „SZD“) jako místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví v Praze dle § 82 odst. 2, písm. b) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Provozovatel venkovní hrací plochy určené pro hry dětí je povinen zajistit, aby písek užívaný ke hrám dětí v pískovištích nebyl mikrobiálně, chemicky a parazitárně znečištěn nad hygienické limity upravené prováděcím právním předpisem - vyhláška č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška č. 238/2011 Sb.“) stanovené v § 40. Hygienické limity chemického, mikrobiálního a parazitárního znečištění písku užívaného ke hrám dětí v pískovištích na venkovních hracích plochách určených pro hry dětí jsou upraveny v příloze č. 14 k této vyhlášce.

Podmínky provozování takové hrací plochy s pískovištěm, režim údržby a způsob zajištění stanovených hygienických limitů upraví provozovatel v provozním řádu.

Mikrobiologické limity pro znečištění písku:

Mikrobiologické limity pro znečištění písku:

Chemické limity pro znečištění písku:

Chemické limity pro znečištění písku:

V roce 2017 se HSHMP při kontrolách pískovišť zaměřila na dodržování hygienických limitů vybraných chemických prvků dle přílohy č. 14, tabulky č. 2 vyhlášky č. 238/2011 Sb. Všechna vytipovaná pískoviště (vybraná podle kritéria - umístění v dopravně exponované oblasti pro možnost přítomnosti kadmia v písku) při kontrole obstála.

Aktualizace databáze evidence pražských venkovních hracích ploch s pískovištěm

Na jaře letošního roku HSHMP, ve spolupráci s městskými částmi hlavního města Prahy, aktualizovala databázi evidence venkovních hracích ploch, jejichž součástí je pískoviště, které má svého provozovatele. HSHMP k dnešnímu dni eviduje v Praze celkem 306 venkovních hracích ploch s pískovištěm. Letos bylo HSHMP zkontrolováno 141 pískovišť (46,1 %).

Vzorky ze 4 pískovišť na analýze limitů vybraných indikátorů mikrobiologického a parazitologického znečištění písku

U vybraných 4 pískovišť byly provedeny kontroly s odběry písku z pískovišť umístěných na veřejných dětských hřištích za účelem ověření dodržování hygienických limitů vybraných indikátorů mikrobiologického a parazitologického znečištění písku dle přílohy č. 14, tabulky č. 1 vyhlášky č. 238/2011 Sb.

I v letošním roce v naprosté většině kontrolovaných pískovišť nebyly nedostatky zjištěny, tj. pražští provozovatele pískovišť dodržují zásady provozu venkovních hracích ploch s pískovištěm v souladu s platnou legislativou. Pouze v jednom případě byl zjištěn pozitivní nález geohelmintů ve vyšetřovaném vzorku. Označení Geohelminti je užíváno pro skupinu parazitů, do pískoviště se dostanou infekční larvy škrkavky z výkalů zvířat nejčastěji koček a psů (Toxocara canis, Toxocara cati), a u dětí mohou po pozření kontaminovaného písku vyvolat infekční onemocnění např. toxokarózu. Dětské hřiště bylo ihned uzavřené a byla provedena výměna písku v pískovišti. V současné době je již dětské hřiště opět v provozu.

Kontroly pískovišť od jara do podzimu

Dětská pískoviště se kontrolují od jara do podzimu - tedy v době, kdy se tato místa navštěvují. Stížnosti z řad veřejnosti na hřiště, která mají správce a fungují podle provozního řádu, HSHMP v letošním roce neeviduje žádné. Hlavně proto, že provozovatelé pískovišť o ně dobře pečují a dodržují pravidla stanovená v provozních řádech.

Zkontrolovaná pískoviště s odběrem vzorků:

Kontrola pískovišť

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…