IPR Praha: 410 stromů, 23 přechodů, 3 nové zastávky. Spojnice Nuslí a Pankráce ožije

14.03.2016 16:50

Oplocený strom uprostřed přechodu, nebezpečné podchody, hluk, prach nebo zbytečně složité přestupy z tramvaje na autobus. S takovými problémy se uživatelé Táborské ulice svěřili architektům Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Odborníci zohlednili podněty obyvatel a dnes představili návrh rekonstrukce. K plánovaným změnám se teď můžou místní znovu vyjádřit.

IPR Praha: 410 stromů, 23 přechodů, 3 nové zastávky. Spojnice Nuslí a Pankráce ožije
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Na 2,5kilometrovém úseku ulice přibude 410 stromů, 23 přechodů, 3 nové tramvajové zastávky, rozšíří se chodníky a vznikne více prostoru pro předzahrádky. Z nehostinné dopravní tepny se tak stane příjemný živý bulvár Prahy 4. První etapa rekonstrukce Táborské ulice by měla začít už v roce 2018. IPR nyní na venkovních panelech přímo v ulici představuje, jaké úpravy by mohly ulici čekat. Místní se k nim můžou vyjádřit přímo na ulici nebo na www.iprpraha.cz/taborska.

„Když jsme se místních ptali na názor, tak si často stěžovali, že při návštěvě nuselské polikliniky musejí nebezpečně přebíhat z protilehlé zastávky, kde chybí přechod. Proto ho tam doplňujeme a tramvajová zastávka by měla být nově bezbariérová,“ uvádí příklad konkrétní změny ředitel IPR Praha Petr Hlaváček.

O něco výše – nad historickou Nuselskou radnicí - bude po obou stranách ulice doplněno stromořadí, které sníží hluk a vytvoří pod stromy příjemné prostředí pro posezení. Okolní obchody tak získají motivaci otevřít předzahrádky a podpořit aktivní život v ulici.

Velkou proměnou projde také přestupní uzel Pražského povstání. „Zastávky tramvaje a autobusů jsou tam dnes daleko od sebe, takže cestující čekají na rohu ulice, který spoj pojede dřív, a pak musí běžet přes celou křižovatku. Proto tady vznikne jedna sdružená zastávka, a navíc výhledově přibude bezbariérový výtah přímo na nástupiště metra. Díky tomu cestující každý den ušetří stovky zbytečných metrů,“ říká Petr Hlaváček.

V navazující ulici Na Veselí architekti z IPR navrhují doplnit stromořadí a podélné parkování, čímž bude v celé délce obnovena příjemná městská ulice, kterou její obyvatelé znají z okolí zastávky Na Veselí. Další novinkou, na kterou se mohou místní těšit, je přímé napojení zatahujících tramvají z Táborské ulice do vozovny.

Díky tomu dojde k provozní úspoře dopravního podniku, ale hlavně se v ulici Na Veselí výrazně sníží noční hluk, na který si občané často stěžují a po dlouhých letech se tak budou moct v klidu vyspat.

„Čtvrtstoletí po pádu Berlínské zdi jsou Nusle a Pankrác stále rozděleny plotem od Nuselského mostu přes celé náměstí Hrdinů. Rekonstrukce v oblasti ulic Táborská, Na Pankráci a 5. května nám dává příležitost polidštit celé území, znovu spojit Pankrác s Nuslemi a obnovit důstojnost náměstí Hrdinů,“ upozorňuje starosta městské části Praha 4 Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ).

Návrh rekonstrukce celé oblasti má několik etap, z nichž první je Táborská ulice a ulice Na Pankráci, které se mají začít upravovat v letech 2018 a 2019. Prostory v bezprostřední návaznosti na severojižní magistrálu jsou výhledovou etapou, která směřuje k výslednému ideálnímu stavu.  Ten ale musí ještě prověřit Studie humanizace magistrály, kterou IPR Praha připravuje ve spolupráci s městskými částmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…