Inflace v březnu 2017 nadále nad prognózou ČNB

10.04.2017 19:58

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v březnu 2017

Inflace v březnu 2017 nadále nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v březnu 2017 meziročně o 2,6 %. Inflace se tak od začátku letošního roku nachází nad 2% cílem ČNB, avšak v rámci jeho tolerančního pásma. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v březnu meziročně zvýšily o 2,7 %.

Celková meziroční inflace byla v březnu o 0,3 procentního bodu nad prognózou ČNB. Dominantním důvodem byla – podobně jako v předchozích dvou měsících – vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. V tomto ukazateli jádrové inflace se již delší dobu pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvyšující se dynamika mezd. Na jádrovou inflaci v poslední době působí i obnovený růst výrobních cen v eurozóně a též cenové dopady zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravování a ubytování. Již podstatně menší měrou než zkraje roku se na vyšší než prognózované inflaci v březnu podílely i ceny potravin poté, co došlo ke korekci předchozího skokového zvýšení tradičně kolísavých cen zeleniny. V opačném směru působil na odchylku skutečnosti od prognózy ČNB mírnější než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot a o něco výraznější pokles regulovaných cen. Prognóza dopadu změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data představují mírné proinflační riziko pro naplnění stávající prognózy ČNB ve zbytku roku 2017. Podle této prognózy se bude inflace v letošním roce nadále nacházet v horní polovině tolerančního pásma cíle. V první polovině příštího roku se pak bude k dvouprocentnímu cíli navracet shora. Domácí výrobní náklady nadále znatelně porostou především vlivem zvyšujících se mezd. Spolu s pozorovaným obnovením růstu cen průmyslových výrobců v eurozóně to povede k dalšímu zvýšení jádrové inflace. V opačném směru bude působit posílení kurzu koruny, které je prognózou předpokládáno počínaje polovinou letošního roku.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…