Inflace v prosinci znatelně pod prognózou ČNB

11.01.2015 18:24

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v prosinci 2014 meziročně o 0,1 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v posledním loňském měsíci meziročně nepatrně poklesly. Inflace se tak nachází hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB. Průměrná míra inflace za celý rok 2014 dosáhla 0,4 % a byla v souladu s očekáváním ČNB nejnižší od roku 2003.

Inflace v prosinci znatelně pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Celková meziroční inflace byla v prosinci o 0,5 procentního bodu nižší oproti prognóze ČNB. Uvedenou odchylku inflace od prognózy způsobily na straně tržních složek inflace meziroční pokles cen potravin, s nímž prognóza počítala až počátkem roku 2015, a znatelně hlubší než očekávaný meziroční pokles cen pohonných hmot, které v prosinci vlivem prudkého propadu ceny ropy na světových trzích výrazně klesly. Dalším důvodem nižší než očekávané inflace v prosinci byl – podobně jako v říjnu a listopadu – nižší dopad změn nepřímých daní související s nenaplněním předpokladu ČNB, že se loni na podzim zvýšená spotřební daň na tabák projeví v cenách cigaret již během posledních měsíců roku 2014. V opačném směru na odchylku skutečnosti od prognózy ČNB působila naopak nepatrně vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. Regulované ceny se v prosinci 2014 vyvíjely v souladu s tím, co ČNB očekávala.

Zveřejněná data i nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby s propadem poptávky spojené deflace. Oslabený kurz koruny se v inflaci nadále promítá prostřednictvím dovozních cen, když z části kompenzuje deflační cenový vývoj v eurozóně a prudký pokles světových cen ropy. Domácí ekonomika a trh práce působí již několik čtvrtletí mírně směrem k růstu cenové hladiny. Podle stávající prognózy se celková inflace bude v průběhu letošního roku zvyšovat především vlivem rostoucí ekonomické aktivity a zrychlujícího růstu mezd, naopak proinflační působení dovozních cen odezní. K 2% cíli ČNB se celková i měnověpolitická inflace dostanou počátkem roku 2016, tzn. na horizontu měnové politiky. Rizika této prognózy jsou však z důvodu cenového vývoje v zahraničí a propadu světových cen energetických komodit vychýlena výrazně v protiinflačním směru.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…