Inspektoři ČIŽP a celníci odhalili pašování tygřích špičáků, mastí s medvědí žlučí i s rohy antilopy

14.03.2016 12:26

V rámci operace Tygří oko bylo na pražském letišti zkontrolováno přes sedm tisíc zavazadel.

Inspektoři ČIŽP a celníci odhalili pašování tygřích špičáků, mastí s medvědí žlučí i s rohy antilopy
Foto: ČIŽP
Popisek: Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

V součinnosti České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a Celní správy probíhala od poloviny ledna do března na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni kontrolní akce nazvaná operace Tygří oko. Cílem byly komplexní kontroly pasažérů na letech Praha-Vietnam-Praha se zaměřením na pašování komodit typu slonovina, nosorožčí rohy, tygří kosti atd. Pomocí rentgenu bylo zkontrolováno téměř 7400 zavazadel, u cca 2300 z nich byla provedena fyzická kontrola obsahu. Ve 44 případech došlo k zadržení exemplářů CITES nebo předmětů s podezřením na obsah výtažků z ohrožených druhů zvířat a rostlin.

„Jednalo se o různé prostředky tradiční medicíny – masti s obsahem medvědí žluči, rohů antilopy sajgy, pižma z jelínka kabara apod. Nalezeny byly i různé zuby zvířat (tygří špičák), medicína s krajtím tukem, léčiva s obsahem chráněných rostlin. Mezi podezřelými předměty byly také různé vývary a bujóny, které pravděpodobně obsahují chráněné živočišné druhy. Tyto tekutiny byly předány ke genetické analýze. Při akci byly zjištěny i jiné nezákonné aktivity např. vývoz marihuany,“ popsala výsledky operace Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES (ČIŽP).

„Nelegální obchod s vysoce ceněnými komoditami typu slonovina, nosorožčí rohy a tygří kosti je v ČR vysoce rozvinutý a organizovaný. Cílovou destinací pro toto zboží je především Vietnam a další asijské státy, kde jsou tyto komodity ceněny daleko více než v Evropě. Kontroly probíhaly každodenně včetně víkendů. Jednalo se o zcela ojedinělou akci, která byla cílena na období, kdy do domovské země cestuje zvýšený počet osob vietnamské národnosti. Cílem operace bylo zachycení nelegálně vyváženého zboží pocházejícího z chráněných druhů (především druhů z přílohy CITES I), zjištění využívaných metod úkrytů, odhalení zapojených osob, hot-linek a využívaných tras,“ popsal akci Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

V posledních letech se v České republice výrazně zvyšuje zapojení občanů vietnamské národnosti a členů vietnamské komunity do obchodu s ohroženými druhy živočichů (wildlife crime). „Podle našich statistik tvořily v roce 2015 tyto osoby 50 % z celkového počtu lidí, kteří byli chyceni při nelegálním dovozu, vývozu či obchodu s druhy chráněnými úmluvou CITES (v roce 2014 to bylo 36 %),“ upozornila Říhová.

K opakovaným záchytům slonoviny, nosorožčích rohů a tygřích kostí na letišti Václava Havla došlo už v minulosti, a to právě na linkách z Prahy do Vietnamu. Jednalo se například o tygří kostry ukryté v reprobednách, nosorožčí rohy v cívkách drátu apod. Existují také informace o zpracovávání tygřích těl, která jsou v ČR vařena za účelem získání kostí a vývaru. Celkový objem takového obchodu je pravděpodobně výrazně větší, než je počet záchytů, neboť většina zásilek odhalení zatím uniká. 

„Co se týká nosorožčích rohů, Česká republika je v současné době považována za jednu ze čtyř zemí na světě, jež mají největší problém s jejich nelegálním obchodem (spolu s Jihoafrickou republikou, Mosambikem a Vietnamem). Tento obchod byl postupně rozkrýván v letech 2011–2014 v rámci úspěšných operací Rhino a Osseus, na nichž se podílela Celní správa, Česká inspekce životního prostředí a Policie ČR,“ řekla Říhová.

V důsledku výše uvedených informací uzavřela v listopadu 2015 Česká republika mezivládní dohodu (Memorandum of Understanding) s Vietnamem, v níž se zavázala k intenzivnějším kontrolám v této oblasti a ke spolupráci. Plánovaná operace efektivním způsobem naplnila nejen zákonné povinnosti zúčastněných složek, ale i závazky plynoucí z mezinárodní situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…