Rybí tuk už není nutný
Na tuto pomazánku budete potřebovat 1 pórek, 1 větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti. Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem.
„Lněný olej doplňuje do dětské stravy důležité omega-3 kyseliny. Jejich nedostatek v organismu se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením a únavou,“ vysvětluje Luděk Šarman, specialista na zdravou výživu ze společnosti Walramcom. „Dříve jsme při pravidelném doplňování omega-3 kyselin byli odkázáni téměř výhradně na rybí olej, který děti často nenáviděly pro jeho charakteristický pach i chuť. Lněný olej oproti tomu nezapáchá a jeho chuť je neutrální. Nejlepší vstřebatelnosti omega-3 kyselin z tohoto oleje dosáhneme ve spojení s tvarohem, jogurtem, ořechy či tvrdým sýrem. Nesmí se však upravovat tepelně,“ dodává Šarman.
Pomazánka proti ztrátě energie
Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat 1 svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení. Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva